2000 alpacahouders nemen productieketen in eigen hand

Coopecan in Peru is een coöperatie van alpacahouders. Tussen 2012 en nu zette de coöperatie gigantische stappen: van het aanschaffen van een eigen alpacavezel-verwerkingsmachines tot het oprichten van twee handelsmerken.  

Coopecan richt zich van oudsher op verhoging van de productie van alpacavezels. Hiervan profiteren meer dan 2000 kleine producenten. Coopecan is voornamelijk betrokken in de regio's Cusco en Ayacucho in Peru.

Stappen in 2011 en 2012
In 2011 betrad Coopecan de internationale markt. De coöperatie exporteerde aanvankelijk enkel ‘alpacatops’ (gewassen, gekamd en gekaard vezel). In 2012 probeerde de coöperatie ook de competitieve modewereld te betreden. Lokale ontwerpers werden ingehuurd om kledingcollecties te produceren. Deze ontwerpen werden met groot succes gepresenteerd op de vakbeurs Peru Moda in 2012 en 2013 en dit verstevigde de marktpositie van Coopecan.

De productieketen versterken
De coöperatie besloot in het najaar van 2012 om de productieketen te versterken. De coöperatie wilde de productie van de vezels verhogen en verbeteren, en méér toegevoegde waarde leveren aan haar leden. Agriterra werd ingeschakeld voor een meerjarig advies- en trainingstraject.

Met steun van het Peru Opportunity Fund (POF) werd een project uitgevoerd bij de alpacahouders in Puquio en Sicuani. Het doel: een betere kwaliteit van de alpacavezel – en dus méér inkomsten voor de producent.
In 2013 werd de volgende grote stap gezet: Coopecan registreerde het handelsmerk ‘Pachaqaytu’ voor de ambachtelijke garens, geproduceerd in de winkel in Sicuani, én haar eigen kleding- en accesoiresmerk ‘Alparcas’.

Sluiting alpacavezelverwerkingsbedrijf
In 2013 kwam Coopecan ook voor een grote uitdaging te staan. In februari sloot het alpacavezelverwerkingsbedrijf. Er werd een poging gedaan om een andere partner te vinden, maar de kwaliteit bleek onvoldoende. Gelukkig kon Coopecan na onderhandelingen met de nieuwe eigenaars de samenwerking hervatten. In augustus was de verwerking weer operationeel. Aanvullend hierop verwerft de coöperatie in het najaar van 2013 zelf machines om de alpacavezels te verwerken. Dit kon dankzij een lening van 530 duizend dollar van Oikocredit. Zo realiseert de coöperatie een constante productkwaliteit én continuïteit in de omzet.

Krachtige leiderschapsstructuur
Een andere belangrijke actie in deze periode was de verkiezing van een nieuwe coöperatievoorzitter. Daartoe werden tien vertegenwoordigers van de verschillende organisaties getraind in leiderschap, communicatie en financiën. Na een evaluatie werd de meest geschikte voorzitter gekozen. De training van de tien leiders draagt bij aan de verbeterde communicatie tussen de leden en geeft hen meer inzicht in coöperatiedocumenten.

Ook de (internationale) vermarkting van de alpacawolproducten nam toe. Het aantal internationale klanten steeg van vier naar zeven en verder zijn er twee nieuwe nationale klanten bijgekomen. En dit terwijl het verwerkingsbedrijf een flinke periode niet beschikbaar was. Een knap staaltje ondernemerschap die nu voor alle betrokken Alpacahouders haar vruchten afwerpt.
 

Kenmerken

Peru

Foto's

Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org