Agriterra bij coöperatie Ai Nghia in Vietnam

18-07-2016 Begin mei is Edwin Michiels (van Vitelia) voor Agriterra naar Vietnam geweest om een ‘company assessment’ uit te voeren bij een coöperatie van bijna 2000 boeren. Hij vertelt dat het hard werken was, waarin het team lange dagen maakte, maar dat het veel genoegdoening gaf!

Edwin en zijn team bezochten de Ai Nghia Agri Cooperative, in Dien Quang. Dit ligt ongeveer in het midden van Vietnam, nabij de kust. Het was daarom ook geen verrassing dat de werkzaamheden van de coöperatie voor een groot deel de rijstteelt betreffen. De coöperatie is oorspronkelijk in 1978 opgericht, door de communistische partij, die er ook nu nog nauw bij betrokken is. Dit merk je op verschillende vlakken. Het is bijvoorbeeld door de communistische partij dat de coöperatie een slachthuis heeft geopend – eigenlijk een vreemde eend in de bijt bij een samenwerking van rijstboeren. De communistische partij kijkt ook actief mee met het beleid van de coöperatie. Mede hierdoor heeft de coöperatie wel weer goede contacten in de lokale politiek. Ai Nghia Agri Cooperative wordt bestuurd door vier personen. Veel boeren die onderdeel zijn van de coöperatie lijken zich niet bewust van het feit dat zij eigenaar zijn van de coöperatie.

Uit het assessment bleek dat Agriterra veel zou kunnen betekenen voor de coöperatie. Er is namelijk aan de ene kant een zeer gemotiveerd bestuur, en aan de andere kant zijn er veel mogelijkheden voor verdere professionalisering. Je kunt daarbij denken aan praktische zaken als gezamenlijk optrekken om de rijst te certificeren, microfinanciering aanboren en opslagcapaciteit verbeteren. Maar ook aan kennisverbetering, bijvoorbeeld middels studiereizen voor de boeren naar andere provincies in Vietnam.

Al met al was het een geslaagde reis, met hopelijk een zeer succesvol vervolg!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org