Olifanten, koffie en een hard gekookt eitje in Oeganda

31-03-2016

Agripoolster Nicole van Hoof van Vrouwen van Nu schreef een blog over haar adviesopdracht in Oeganda.

"Voor de tweede keer ben ik in Oeganda. En weer met Clare Kabakyenga, de manager van een maiscoöperatie in Mbarara. In september heb ik voor hen de workshop ‘developing an advisory system’ gegeven en nu gaan we deze workshop samen in Kasese geven, namelijk aan Mount Rwenzori Coffee Farmers Union. Het is de bedoeling dat Clare hierna de workshop zelfstandig aan andere organisaties kan geven. Het is immers veel beter om ervoor te zorgen dat een lokale trainster deze workshop geeft, dan om iedere keer iemand uit Nederland te laten invliegen.

Vanaf de hoofdstad Kampala rijden we nog acht uur door het prachtige Oeganda waar ik beloond wordt voor het lange reizen door het zien van een echte olifant. Mijn medereizigers (Henry Mpanga, lokale business advisor van Agriterra, Clare en de chauffeur) reageren geduldig als ik ze vraag om te stoppen en foto’s maak.

In het hotel aangekomen blijkt de workshop morgen al te beginnen en niet overmorgen zodat we een hele dag voorbereiding missen. Maar alle deelnemers zijn al in het hotel dus we hebben geen keuze. Flexibiliteit blijkt wederom de belangrijkste eigenschap van een ‘agripooler’ te zijn.

De dag van de workshop begint zoals altijd met uitgebreide introducties en Clare neemt het stokje gemakkelijk van me over. Ze start met de oefening waarin de deelnemers in groepen de behoeftes aan kennis van de koffieboeren in kaart brengen.

Er is veel discussie over; zijn het de behoeftes van de deelnemers die veelal in de staf of als bestuur werken of echt van de boeren zelf?
Ook is er een interessante discussie over de deelname, of liever gezegd het gebrek aan deelname, van vrouwen. Na doorvragen blijkt dat vrouwen hier geen grond bezitten, alleen de mannen. De vrouwen mogen best een stukje grond bewerken maar mannen zien hen zodra ze geld verdienen als concurrenten. Immers, zij dienen de kostwinnaar te zijn! De vraag is wat de coöperatie kan doen om meer vrouwen te trekken; wellicht een aparte organisatie oprichten?

De middag besteden we aan het nadenken over de kennisbehoefte; hoeveel boeren deze behoefte hebben en welke andere organisaties advies leveren. De discussie blijft levendig ondanks de hoge temperaturen.
Het is echt warm hier in Kasese en ik moet erg lachen als de deelnemers tijdens de pauze warme chocolademelk drinken met een lekker hard gekookt eitje. Het zien van deze andere gewoontes blijft voor mij één van de mooiste dingen van het ‘agripooler’ zijn."

Nicole van Hoof


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org