Adviesreis Rob Bensdorp naar kokossuikercooperatie Jatirogo in Java - Indonesie

04-09-2014 Enige tijd terug ben ik benaderd door Agriterra met de vraag of ik een adviesreis wilde maken naar een kokossuikercooperatie in Indonesie. Nu kende ik om te beginnen Agriterra niet. Agriterra is een organisatie die in 1997 is opgericht door onder andere LTO Nederland en de Nationale Cooperatieve Raad (NCR) voor land- en tuinbouw met als doel om boeren en boerenorganisaties in landen die in ontwikkeling zijn te helpen. Na een gesprek met Agriterra, waarin werd aangegeven dat ik de reis met een financieel expert zou maken om een financieel - logistieke verbeterslag te behalen met de cooperatie, heb ik aangegeven dat ik mijn herfstvakantie daar graag voor op zou offeren.

Zaterdag 16 augustus was het zover: Na in totaal 15 uur vliegen via Singapore naar Yogyakarta op Java waren Frank van der Vlugt (de financiële expert) en ikzelf zondagmorgen in Yogyakarta geland. In de daaropvolgende week hebben we kennisgemaakt met de coöperatie en met de manier waarop ze nu werken. De coöperatie koopt kokossuiker waar wereldwijd steeds meer vraag naar is omdat het een zogenaamde “langzame” (gezondere) suiker is die bovendien in het geval van deze coöperatie ook nog organisch (Organic gecertificeerd) geteeld wordt.

Het proces behelst dat de boer de bloesem van zijn kokospalmen zo insnijdt dat er geen kokosnoten aan gaan groeien, maar dat er een suikerrijke sapstroom ontstaat die in bamboe bakjes stroomt boven in de boom. De boer leegt die bakjes vervolgens 2 keer per dag. De coöperatie heeft 1400 boeren die ieder gemiddeld 15 palmbomen “melken”. Gemiddeld oogsten ze ruim 30 liter sap per dag wat door hun vrouwen ingekookt wordt tot ruim 3 kilo suiker. Zij bieden hun suiker vervolgens aan ongeveer 50 “collectors” aan, die vervolgens de suiker weer doorverkopen aan 7 CPU’s (Central Processing Units). Deze CPU’s kijken of de suiker niet te vochtig is en drogen hem eventueel nog verder. Daarna gaat de suiker naar het centrale warehouse van de coöperatie waar de suiker wordt getest op vocht en op het bevatten van vreemde voorwerpen (haar, steentjes, insecten, etc.). De coöperatie verkoopt de suiker voornamelijk voor de export en verpakt de suiker daartoe volgens klantspecifieke wensen. Op jaarbasis zou de coöperatie ongeveer 1000 ton suiker kunnen leveren.

Tijdens ons bezoek heeft de financieel expert zich met name beziggehouden met het maken van een model voor een financieel maandverslag, het adviseren over een aantal financiële problemen aangaande belasting en cashflow en met de kostprijsberekeningen.

Zelf heb ik me beziggehouden met het optimaliseren van het logistieke traject, de veiligheid en gezondheid van de boer (valgevaar uit zijn tientallen meter hoge bomen) en zijn vrouw (zij zit 8 uur per dag in een kamer sap in te koken in de rook van haar oventje zonder rookgasafvoer), de hygiëne bij de boeren, de CPU’s en het warehouse.

Aan het eind van de week is er afgesloten met een presentatie waarbij we onze bevindingen en aanbevelingen hebben gegeven, die door de coöperatie zeer positief werden ontvangen. Men gaat ermee aan de slag met als doel om uiteindelijk de levensstandaard en werkomstandigheden van de boeren te verbeteren.

Rob Bensdorp


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org