Agrifirm voor Agriterra in het veld

04-02-2014 Twee medewerkers van Agrifirm, Liesbeth Mulders en Frank Jeurissen, zijn nu in Kenia om een businessplan op te stellen voor zuivelcooperatie Kieni Dairy. Rien Geuze, bedrijfseconomische adviseur voor Agriterra ter plaatse, staat het Agrifirm team bij. Vanuit Kenia schrijft Liesbeth over hun ervaringen.

Rien Geuze haalt ons vanmorgen op in Nairobi. Onderweg stoppen we bij een milkbar. Dit is een winkeltje langs de weg waar melk en yoghurt wordt verkocht. Terwijl we daar staan, komt de eigenaar langs en hij nodigt ons uit om zijn boerderij te bezoeken waar de producten die hij in het winkeltje verkoopt, vandaan komen.

Zijn bedrijf is grotendeels zelfvoorzienend. Hij maakt zijn eigen hooi door lang napier gras handmatig in een hakselaar te stoppen, fijn te hakselen in de machine en daar worden balen van gemaakt. Hij koopt luzerne voer in, het ziet er goed uit en smaakt lekker (jaja, ik heb het zelf geproefd). We geven hem een paar tips over uiergezondheid en gaan weer op weg naar Nyeri.

Nadat we ons in het hotel geïnstalleerd hebben, rijden we naar twee andere boerderijen waar we heel gastvrij ontvangen worden. Op beide boerderijen zijn vooral de vrouwen verantwoordelijk voor de boerderij. De ene boerin heeft zes koeien waarvan twee melk geven, de melkproductie is 2 x 5 liter per dag. Ze onderhoudt haar eigen familie en die van haar zoon met haar bedrijf. Ook teelt ze gras. Ze heeft het één keer in balen laten doen, nu staat het aardig hoog en eigenlijk zou het weer gemaaid kunnen worden maar de financiële middelen ontbreken momenteel. Verder verbouwt ze maïs, bonen, zoete aardappel, uien en napier gras.

 

 

 

 

 

De andere boerin heeft momenteel twee koeien aan de melk en er staat ook een stier tussen. Ze verbouwt gras, maïs en op een klein stukje grond luzerne gras. Met deze dame voert Rien een interessant gesprek:
Rien vraagt wat ze het eerst koopt als ze meer geld heeft. Ze antwoordt ‘een koe’. Rien: Waarom? Haar antwoord: Dan kan deze koe meer melk produceren, dat levert meer melk op en dus meer inkomsten.
Rien: Maar heb je genoeg voer?
Zij: Ja genoeg
Rien: Hoe vind je dat de dieren het voer opnemen? 
Zij: zeer matig
Rien: Wat zou beter kunnen?
Zij: het voer.
Door deze conversatie denkt de boerin goed na over wat belangrijk is en komt tot de conclusie dat je eerst voor goed en voldoende voer moet zorgen en dan pas een koe erbij kunt aanschaffen. Dat levert meer op dan andersom.

Het voer dat we in de voergoot zien liggen, is van slechte kwaliteit. En de voergoot was al zeker een week niet schoongemaakt. In het kader van niet praten maar poetsen, maken wij zelf de voergoot schoon en het resultaat wordt meteen zichtbaar.

Na deze eerste bezoeken keren we terug naar ons hotel. We laten de dag op ons inwerken en weten dat het een heel interessante en uitdagende week gaat worden…….

Wordt vervolgd!


Liesbeth Mulders, vanuit Kenia

Dag 2 in Kenia


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org