Agriterra - Indonesie: Selamat Datang (Welkom aan boord)

23-07-2014 Afgelopen week (van 22 tot en met 30 juni) ben ik (Rene van den Oord) voor een adviesopdracht van Agriterra naar twee landbouworganisaties in Indonesie geweest. Het doel van Agriterra is om boerenorganisaties, veelal (pre-)cooperaties, te versterken teneinde het economische perspectief van boeren te versterken. Dit doet Agriterra veelal door het arrangeren van advies en technische hulp op het gebied van ondernemerschap, business planning, financieel management en bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld: trainingen in het veld hoe de gewasopbrengst te verbeteren, of het concreet opzetten van het lokaal gezamenlijk vermarkten van de oogst, of adviseren hoe als boerenorganisatie de organisatie van de activiteiten voor de leden te verbeteren en de (financiele) continuiteit daarvan te versterken. Dit doet Agriterra door onder andere deskundigen van het Nederlandse bedrijfsleven (waaronder Flynth) in te schakelen. Agriterra heeft niet als doel om organisaties financieel te ondersteunen.

Het specifieke doel van deze opdracht, door Agriterra vaak ‘missie’ genoemd, was om bij twee landbouworganisaties (een regionale en een landelijke) in een workshop-setting een zogenaamde. ‘Financial Health Check’ uit te voeren. Deze is er op gericht dat het bestuur en management, maar ook Agriterra, een beter beeld krijgen van de financiële organisatie. Dat gaat over ‘ Governance & Controls’, ‘Planning & Budgeting’, ‘Accounting Policy & Procedures’, ‘Reporting & Monitoring’, 'Accounting Resources’ en last but not least 'Financial Sustainability'. Vooraf heb ik me afgevraagd: “ben ik dan de grote deskundige op dit terrein?” Bertken de Leede, accountmanager van Agriterra, zag in mij de geschikte persoon. Mede gezien mijn agrarische wortels, mijn advieswerkzaamheden onder Flynth en LTO Noord Advies en daarmee ook de feeling en ervaring met een landbouworganisatie. Verder benodigd: gezond verstand. Deze opdracht heb ik samen met Achid Silvester (Indonesische accountant) uitgevoerd. Gelukkig zijn we daarbij vergezeld geweest van een tolk, want Engels gaat me beter af dan Bahasa (de Indonesische taal).

Een goede voorbereiding

De weken voor vertrek naar Indonesië de nodige inenting bij de GGD en de verlenging van mijn paspoort geregeld. Tevens had ik Tineke en Simone (secretaresses op kantoor Doetinchem) gevraagd alle vooraf door Agriterra opgestuurde info maar eens uit te printen. Al met al zo’n dikke ordner vol. Omdat het zogenaamde. 'diagonaal lezen' in het Engels me niet zo goed afgaat, heb ik daar menig uurtje voorafgaand  aan vertrek aan besteed. Ik wilde natuurlijk wel ‘goed beslagen tot zweten komen’: het is er dagelijks namelijk 35 graden Celsius en in combinatie met hoge luchtvochtigheid zou dat volgens de weersvoorspellingen een gevoelstemperatuur van 43 graden betekenen.  De Javaanse weersvoorspelling is zo gek nog niet.

Zondag 22 juni bijtijds opgestaan en na een familie-uitzwaai door mijn vrouw en onze drie kinderen vertrok ik vanuit Arnhem. Nog even Bertken de Leede oppikken die in Oosterhout woont en dan het stuur richting Schiphol. Bertken heeft als accountmanager (sinds eind 2013) voor Indonesië vanuit Agriterra onze adviesreis deels meegedraaid. Daarna is Bertken met haar andere werkzaamheden in Indonesië aan de slag gegaan. Na een goede vlucht van ruim 12 en een half uur (tevens mooi de tijd om samen nog de punten op de i te zetten over de opdracht) hebben we in Jakarta even voet aan de grond gezet (we schrijven inmiddels maandag 23 juni). Vervolgens zijn we zo’n 2 uur later met een binnenlandse vlucht van ruim een uur doorgevlogen naar Semarang (Centraal-Java). In het vliegtuig ook kennis gemaakt met mijn teamgenoot voor deze adviesreis, Achid Silvester. Achid woont in Jakarta en is een Indonesische accountant. Hij is thuis in de lokale regels en heeft ervaring met accountantscontrole van Indonesische, (pre-)coöperatieve organisaties. Vanaf het vliegveld(je) in Semarang zijn we per auto (ze rijden links in Indonesië) in zuidelijke richting afgezakt naar het in landelijke omgeving gelegen Salatiga.

Lees meer blogs van: René van den Oord


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org