Bijzondere bijdrage aan Bayongbong op Java

22-07-2014 Relatiebeheerder Richard van der Maden bracht gisteren een bezoek aan KUD Bayongbong, een van de zuivelcooperaties op West-Java die door het team boergenoteerde bedrijven van Agriterra ondersteund wordt.

KUD Bayongbong is al in 1973 opgericht en is één van de 16 coöperaties waarvan de melk wordt geleverd aan de fabriek van Frisian Flag Indonesia, oftewel FrieslandCampina in Indonesië. Dagelijks wordt de melk bij de ongeveer 1.500 actieve leden met kleine vrachtwagens opgehaald en in Garut verzameld. Na het terugkoelen van de melk en een eerste kwaliteitscontrole, wordt deze met grotere vrachtwagens naar Jakarta gebracht. Naast het collecteren van de melk, levert de coöperatie ook krachtvoer aan haar leden, kunnen ze er een lening afsluiten en staat er een ‘gratis’ dierenarts klaar.

De hoofdreden van mijn bezoek was kennismaken met de coöperatie. Ze bleken zeer tevreden over de ondersteuning door Agriterra. Onder andere door de adviezen van Cees Oomen van Agrifirm over de samenstelling van het krachtvoer. De nieuwe samenstelling (inclusief micromineralen) werd nog steeds naar tevredenheid gebruikt. Ook veel lof over stagiair Hein de Kort, derdejaars student bedrijfskunde aan de HAS in Den Bosch, die bijna aan het einde is van zijn 15 weken durende stage. Hoofddoel van zijn stage was het inventariseren van het vruchtbaarheidsprobleem. Maar naast zijn formele opdracht heeft hij de coöperatie ook op allerlei andere manieren geholpen, o.a. door een demoboerderij op te zetten en een professionele klauwbekapbox te laten lassen. De beoordeling van zijn stage leidde dan ook tot een mooi cijfer en veel lovende woorden van het bestuur.

Tot slot hebben we nog een bezoek gebracht aan de koloniefarm ‘Olan’ (afgeleid van ‘Holland’, omdat de grond oorspronkelijk van Nederlanders was) van één van de groepen. Deze gezamenlijke boerderij is in 2005 gebouwd voor 200 koeien en bood aan 73 boeren een inkomen. Het is een samenwerking tussen de coöperatie en de overheid om de agrarische sector te versterken en lokaal ondernemerschap te stimuleren: de coöperatie heeft de stal gebouwd en de overheid heeft voor de koeien gezorgd. Kansarme ondernemers die boer wilden worden, konden op deze manier een eigen bedrijf starten. Ze ontvingen gemiddeld twee koeien om een inkomen mee te vergaren. Door gebrek aan specifieke kennis over de melkveehouderij bij de nieuwe boeren werd het initiatief niet direct een succes. Daarom zijn er nu nog maar 50 koeien en 22 boeren actief en is de koloniefarm ondanks de mogelijkheden enigszins verwaarloosd.

Net voor het bezoek kreeg Agriterra een bericht van de broer van een helaas te vroeg overleden Nederlandse melkveehouder en tevens districtsbestuurder van FrieslandCampina, met een niet alledaagse vraag. De familie wil de donaties die tijdens de begrafenis in de kerk worden opgehaald, bestemmen voor een project in een ontwikkelingsland. De link was snel gelegd, en we hebben een voorstel voor de familie gemaakt om met de opgehaalde gelden de koloniefarm te renoveren en het gebruik nieuw leven in te blazen. Na de renovatie kan de koloniefarm ook fungeren als voorbeeldbedrijf voor andere boeren. Op deze manier levert de koloniefarm ook een bijdrage aan het verbeteren van het gezinsinkomen van andere boerenfamilies op Java.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org