Bodem; to be or not to be

21-01-2015 De tomaten zijn wit. Wit van de pesticiden die de boer regelmatig heeft gespoten. Het heeft weinig geholpen. De tomatenplanten liggen er verdord bij; een onbekende ziekte heeft hier huisgehouden. Deze oogst kunnen ze wel vergeten. Net als de oogst van katoen; een zeer hevige hagelstorm heeft de meeste akkers verwoest. Nu is het wachten op de nieuwe regentijd, zodat ze weer mais en bonen kunnen zaaien.

Samen met bodemspecialist Aad Termorshuizen ben ik (Taco Hoekstra, bedrijfseconomisch adviseur Agriterra) bij een boer van Katerera ACE in Oeganda. Een coöperatie met meer dan 5.000 leden, handelend in mais en bonen. Dit seizoen hebben de meeste boeren echter katoen, om te voorkomen dat de plantenziektes zich teveel verspreiden en versterken. De verwachtingen van de coöperatie zijn hooggespannen. De woorden ‘soil sampling’ zingen rond en een remedie tegen alle planten ziektes is gewenst.

Helaas zullen we deze week vooral veel vragen stellen en rondkijken. Hoewel, helaas…? Dat is meestal de strategie, om zo samen tot nieuwe inzichten te komen. De antwoorden zijn namelijk vaak al aanwezig. Het gaat erom de juiste snaar te raken, en som even te ‘pushen’. Fosfor, kalk, nitrogeen, PH-waarde, zaadlobbig, woorden die ik vele (vele) jaren niet heb gebruikt, laat staan herinner. Ik houd me bezig met de zakelijke kant. Maar uiteraard moeten we deze kant niet vergeten en het is interessant en leerzaam voor mij om me hiermee bezig te houden. 

Al na één ochtend blijkt (wat ik altijd al vermoedde, maar nooit echt concreet en helder kon krijgen) dat bodem conservering minimaal is. Plant residuen (‘afval’ na de oogst) worden weggehaald van het veld of verbrand. Er wordt dus nauwelijks organisch materiaal gebruikt om de bodem te verrijken. Maar de boeren gebruiken wel chemische kunstmest en spuiten steevast pesticides. 

Ik dacht altijd dat de meeste boeren in Oeganda standaard biologisch teelden. Dat valt dus wat tegen. De zure geur van de pesticides blijft lang hangen in onze auto…

Morgen maar een goede presentatie houden, over milieuvriendelijk en bodembewust telen, compost en organische mest. Mooi huiswerk voor de coöperatie en mooie actiepunten voor ons actieplan 2015.

 

Taco Hoekstra, @TacoHoekstra vanuit Oeganda


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org