Boerenorganisaties: de legale Robin Hoods van Vietnam

25-11-2015 Hoe vaak heeft u de tekenfilm of echte film over Robin Hood gezien? Ik wel dertig keer in m'n jonge leven. Sympathieke man met volgelingen die van de rijken stelen om de armen te helpen. In mijn ogen moeten boerenorganisaties de nieuwe Robin Hoods worden, maar wel binnen de juridische kaders van tegenwoordig.

Verschil tussen arm en rijk
In de tijd van Robin Hood waren feodale wetten van kracht die structureel de rijke adel rechten en geld toebedeelden over de ruggen van arme boeren en kooplui. Dit ging gepaard met onbestraft geweld door de heersende klasse en een rechtssysteem dat de ongelijkheid alleen maar erger maakte. Tegenwoordig zijn we gelukkig allemaal wat beschaafder. Maar nog steeds wijzen studies en voorbeelden uit dat economische groei niet altijd eerlijk verdeeld is in een land. Dat is op zich begrijpelijk, sommige sectoren doen het beter en hebben meer kansen dan andere. Dan is het wel belangrijk dat een overheid probeert betere kansen te creëren voor die sectoren die het moeilijk hebben.

Vietnamese landbouw
De landbouwsector is in veel ontwikkelingslanden, ook in Vietnam, vaak het kind van de rekening. Afgelopen jaar bleek de groei in de Vietnamese landbouw met 2,2% minder dan de helft ten opzichte van de rest van de economie, 5%. Dit is met name het gevolg van klimaatsverandering en liberalisering van de markt. Een zwaar getroffen sector is de rijst en dat is niet alleen economisch een probleem. Want rijst heeft ook nog eens een belangrijke voedselzekerheidsrol in de regio.
De groei in de sector hangt dus af van  externe factoren, maar dit betekent ook dat je als overheid hier oog voor moet hebben en moet helpen om balans te houden in de economie. Helemaal als bijna 60% van de bevolking in de landbouw zit. Naast een verantwoordelijke overheid, heb je dan ook actieve boerenorganisaties nodig. Zeker in een land als Vietnam met haar één-partij stelsel.

Pilot

Het activeren van de landbouwsector richting de overheid zie ik als de taak van Agriterra. Daarom hebben we nu een jaar lang een pilot gedaan met tien provinciale landbouworganisaties onder de paraplu van de Vietnamese landbouworganisatie (VNFU).  We helpen hen om hun plannen richting de overheid te concretiseren en in lijn te brengen van de daadwerkelijke wensen van de boeren. We trainen hen in het systematiseren van hun belangenbehartiging en coachen hen bij het uitvoeren van hun stappenplannen. Als gevolg van de trainingen is al veel succes behaald.  Minimaal € 100.000  is via deze trajecten vrijgemaakt voor onder andere nieuwe irrigatiesystemen op bedrijven, een afvoersysteem voor vuilnis van boerderijen, toegang tot betere maiszaden, en 'goedkoop' krediet voor boeren.

Volgend jaar gaan we de volgende stap zetten in de tien provincies en nog meer legale Robin Hoods opleiden. Niet met pijl en boog, maar met scherpe pennen en goede lobbyvaardigheden.

Luc Groot


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org