Dagboekverslag reis Rwanda: dag3

29-01-2014 Op de derde dag in Rwanda komt Henk Scheele erachter dat chips bakken op een gasstel geen optie is. Bakken op houtskool vereist een heel andere techniek dus aan de slag!

 Zoals elke ochtend zit ik vanaf het terras te kijken naar alle vrouwen die hun spullen op hun hoofd naar de markt brengen. Als John komt om me op te halen gaan we eerst even langs de markt, ik wil wel zien waar al die aardappelen en groenten heen gaan. De kleuren en de drukte overvallen me. Samen met John slenter ik over de markt, maak foto's en waar dat niet mag, lukt dat na een grapje toch.


 Op het kantoor aangekomen neem ik met Joseph het programma door. We praten over verpakkingsmaterialen en marketingstrategie. Gisteren was ik al in de keuken geweest om bij het bakken te kijken. Er stond een mooi gasstel en een grote fles met gas. Vandaag is die verdwenen en de bakpan staat weer op houtskool. Het gasstel was er dus voor de show neergezet. De dames moeten vreselijk lachen en ik vind het ook wel grappig. Gas is dus geen optie. We zijn weer opnieuw aan het bakken gegaan, want bakken op houtskool vereist een heel andere techniek. Na de lunch gaan we op het land kijken. We lopen door een enorm maisperceel als er opeens een grote houten toren opduikt. Joseph heeft midden in zijn land een uitkijktoren. Eenmaal boven hebben we een adembenemend uitzicht over het land en de drie vulkanen. Ik neem grondmonsters, want na de maisteelt komen de aardappelen. Ben benieuwd naar de samenstelling van deze grond. Ze ziet er enorm vruchtbaar uit.


Vervolgens rijden we naar een aardappelzetmeelfabriek. Een voormalig woonhuis is omgebouwd tot fabriek. De machines zijn gemaakt door een smid in Kigali. Het ziet er geweldig uit. Op de verpakkingsafdeling (de vroegere slaapkamer) zie ik de folie die ik eerder had meegebracht voor Joseph. We zijn collega's verklaart Joseph. Ook ligt er een zakkennaaimachine. Dit is een zwaar apparaat waar zij mee uit de hand zakken dichtnaaien. Bij ons hangen ze de naaimachine met een ketting aan het plafond, dan hoef je het gewicht niet te dragen. Deze tip wordt onmiddelijk overgenomen. Aan de hand van een tekening leg ik uit hoe je het zetmeelgehalte van een aardappel kan bepalen. Ook met deze informatie zijn ze heel blij. Tot nu toe was het maar afwachten hoeveel zetmeel er uit een aardappel kwam. Soms is het zo eenvoudig om mensen te helpen. Morgen rijden we naar de smid in Kigali om te kijken of hij ook machines kan maken voor de chipsfabriek.

 

Henk Scheele, vanuit Rwanda

Dag één en twee gemist? Via onderstaande links kunt u deze lezen:

Dag één:   http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58468

Dag twee: http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58470Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org