Dagboekverslag van boer Henk naar Rwanda: dag 4

30-01-2014 Henk Scheele reist op uitnodiging van Agriterra naar Rwanda om daar de locale chipsproductie te helpen opzetten en exploiteren.Hier deelt hij zijn ervaringen.

Ik ben gelijk wakker als het warme water stopt terwijl mijn hoofd vol schuim zit. Vandaag gaan we naar Kigali. We bezoeken een smid die machines kan maken, we gaan bij de ambassade langs en we gaan de chips promoten in de hoofdstad. Het is mooi weer dus het wordt genieten van dit schilderachtige landschap. Jean Claude uit Congo gaat mee, hij heeft een twee dagen lange reis met de bus achter de rug om advies te krijgen over het chipsbakken. Er waren veel problemen met rebellen onderweg, de bus voor hen is aangevallen en zij moesten helpen om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.


Voor we op weg gaan, willen we een paar displays kopen, om de chips te presenteren in de winkels in Kigali. Onderweg zien we hoe planken met de hand gezaagd worden, hoe vrouwen 60 kg aan stenen op hun hoofd naar boven dragen (op blote voeten) en natuurlijk de prachtige groene heuvels. Joseph moet naar een vergadering, dus wij gaan door naar de smid. Opnieuw een belevenis. Tussen allerlei soorten staal en mensen die knippen, slaan, lassen en buigen lopen we naar het binnenste van dit doolhof van ijzer. Ik laat aan de hand van een youtube filmpje zien wat we willen. Als de smid het filmpje drie keer gezien heeft zegt hij dat het geen probleem is, hij kan het maken. De prijs is ongeveer een derde van wat het origineel kost. Als ik gisteren de machines die hij voor de zetmeelfabriek gemaakt heeft niet gezien had, zou ik er weinig vertrouwen in hebben. Het heeft echter voordelen om je machines lokaal te laten bouwen.

Dan gaan we met onze chips de markt veroveren. Het eerste cafe neemt gelijk de display met 10 zakjes op en zet het op de bar. We hebben echter maar een display dus we komen minder goed over bij het tweede cafe, de eerste weigering. Gelukkig neemt de winkel op de hoek de chips onmiddelijk op. De sfeer is weer goed. Conclusie is wel dat marketing actief gevoerd moet worden. Alleen als je je afzet kent kun je bepalen hoeveel je kunt investeren. Morgen gaan we rekenen aan de ruimte die er is om te investeren.

Henk Scheele, vanuit Rwanda

Via onderstaande links kun je dag 1, 2 en drie lezen:

http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58468

http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58470

http://www.agro-info.net/?menu=newsitems&view=newsitem&newsitem_id=58471


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org