De leiders staan op

25-11-2014 "Leergierig en enthousiast, dat zijn de deelnemers aan onze training in Chinsali (Zambia). Over hoe en waarom je een cooperatie kunt opzetten. Ook over leiderschap willen ze alles weten." Nicole van Hoof (lid van Vrouwen van Nu) schrijft over de tweede trainingsdag bij de Chinsali District Rice Association in Zambia. Samen met Julius, een ervaren Oegandese trainer, traint ze veldwerkers van lokale boerenorganisaties in het begeleiden van hun boerengroepen.

“Vandaag gaan we naar een klein dorpje, een half uurtje rijden vanaf de stad waar ik verblijf. Ik kom in een ander landschap terecht, met rieten hutten, loslopende honden, kippen, varkens en geiten. Vrouwen dragen zware dingen zoals boomstammen op hun hoofd en kinderen gapen me aan. Het valt me op hoe schoon alles is vergeleken met de stad. Er is nauwelijks afval te zien.

De training verloopt goed, de mensen zijn heel actief en ze begrijpen snel wat we bedoelen. Julius en ik wisselen de oefeningen af, waarbij de één de ander aanvult. Ik krijg het ERI-materiaal beter onder de knie, maar Julius heeft veel meer geduld en herhaalt tot ze het begrijpen.

De middag besteden we aan leiderschap. Na de pauze doen we een energizer waarbij de groep door elkaar loopt en op een signaal van mij een kruis of lijn moeten vormen. Daarna moeten ze het zelf bepalen. De natuurlijke leiders pik je er op deze manier zo uit. Het groepswerk over de kwaliteiten van een leider gaat daarna prima.

Tevreden rijden we terug en bespreken alvast hoe laat we de volgende ochtend vertrekken. Het is namelijk 93 km rijden en vanmorgen deden we er langer over dan verwacht. Eerst maar eens kijken hoe laat we vanavond aankomen”.

Door Nicole van Hoof, vanuit Zambia

Lees ook het eerdere deel van dit blog:
Deel 1: "Als het regent, kom je niet naar de training"


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org