Donatie voor renovatie koloniefarm

12-11-2014 In juli van dit jaar kwam bij Agriterra de vraag binnen of wij een goed doel hadden voor geld wat opgehaald zou worden tijdens de begrafenis van een helaas te vroeg overleden Nederlandse melkveehouder. Relatiebeheerder Richard van der Maden was op dat moment in Indonesie en schreef samen met stagiair Hein de Kort een voorstel om koloniefarm Olan van zuivelcooperatie Bayongbong te renoveren.

Coöperatie Bayongbong
Bayongbong is een zuivelcoöperatie op West-Java, Indonesië en heeft ongeveer actieve 1.500 leden die elk gemiddeld 2 tot 3 koeien melken. De melk van de coöperatie gaat naar Frisian Flag Indonesia (FFI). Naast de individuele boerenbedrijven, heeft de coöperatie ook een gezamenlijk bedrijf opgezet: de koloniefarm Olan. De boerderij is in 2004 gebouwd voor 200 koeien en bood aan 73 boeren een inkomen. Het is een samenwerking tussen de coöperatie en de overheid om de agrarische sector te versterken en lokaal ondernemerschap te stimuleren. De coöperatie heeft de stal gebouwd en de overheid heeft voor de koeien gezorgd. Kansarme ondernemers die boer wilden worden, konden op deze manier een eigen bedrijf starten. Ze ontvingen gemiddeld twee koeien om een inkomen mee te vergaren. Door gebrek aan specifieke kennis over de melkveehouderij bij de nieuwe boeren werd het initiatief niet direct een succes. Daarom zijn er nu nog maar 50 koeien en 22 boeren actief en is de koloniefarm ondanks de mogelijkheden enigszins verwaarloosd. 

Renovatieplan
De familie van de overleden melkveehouder omarmde het plan, en de collecte tijdens de begrafenis leverde in totaal € 3.500 op, wat besteedt gaat worden aan de renovatie. Eén van de medewerkers van FFI heeft daarop een stalontwerp gemaakt wat door experts is beoordeeld. Waar mogelijk zijn de plannen aangepast met hun suggesties.  

Budget
Het budget voor de renovatie bedraagt 90.000.000 Rupiah (ongeveer € 6.000). Er worden 50 van de in totaal 200 plaatsen gerenoveerd. De spanten en het dak worden schoongemaakt, en er komen betonnen drinkbakken met vlotters zodat de koeien continu drinkwater hebben (is nu niet het geval). Van het totale budget wordt 53.000.000 Rupiah (€ 3.500) uit de donatie betaald, de rest legt coöperatie Bayongbong zelf bij. Het grootste deel van het geld gaat in rubber matten van 3 cm dik zitten: 1/3 van het budget. Deze matten komen op de ligplekken voor de koeien en kosten 600.000 Rupiah per stuk, voor 50 stuks dus 3.000.000 Rupiah. Vanuit coöperatie Bayongbong is een medewerker aangewezen die de verantwoordelijkheid krijgt over de renovatie. 

Training
FFI gaat de boeren trainen, en vanuit FFI wordt er ook een “extension officer” aangewezen. Olan is door FFI al als aparte ophaallocatie in de route gezet zodat er goed gemonitord kan worden. Zowel de productie als de melkkwaliteit zal worden bijgehouden. Olan gaat dan ook als voorbeeld / demonstratiefarm dienen voor andere boeren. De 22 boeren gaan binnenkort ook op bezoek bij een collega coöperatie in Lembang voor een kennisuitwisseling.

Volgende stap
Het voorstel wordt verder afgemaakt, inclusief budget en in het Engels vertaald. Als Agriterra goedkeuring aan het definitieve voorstel en budget geeft, wordt het geld (in delen) overgemaakt naar Bayongbong. Daarna kunnen ze starten met de renovatie, de verwachte doorlooptijd zal ongeveer 2,5 à 3 maanden bedragen. Normaal gesproken proberen wij de coöperaties die wij ondersteunen van zodanig advies te voorzien dat zij zelf het geld uit de markt kunnen halen om hun plannen te financieren. Deze donatie lijkt daarom op het eerste gezicht wat vreemd. Echter, zonder deze donatie had de renovatie nooit kunnen gebeuren, omdat de stal slechts door een deel van de leden gebruikt wordt en de coöperatie het benodigde bedrag niet vrij kon maken. Daarom hebben we in dit geval een uitzondering gemaakt. 

Filmpje
Om een iets betere indruk te geven van de situatie ter plaatse, is er ook een kort filmpje gemaakt. Dat is HIER te bekijken. 

Richard van der Maden, Twitter: @rvdmaden


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org