Blog 2 uit Nepal: hoe organiseer je data verzameling?

21-08-2015 Deze week trainen Ron van Schaaijk (consultant) en IJsbrand Snoeij (eigenaar zorgboerderij 't Paradijs en actief cooperatielid) een twintig-tal theeboeren en veldwerkers van de federatie van thee cooperaties in het waarom en hoe van dataverzameling op bedrijfsniveau. De deelnemers vervullen een sleutelrol in hun theecooperaties of district federaties en er wordt van hen verwacht dat ze na deze training het belang van dataverzameling snappen, eenvoudige dataverzameling in de vingers hebben en hun collega boeren hierin verder kunnen begeleiden. Ron en IJsbrand beschrijven hun ervaringen in Nepal.

Vandaag flink aan de slag gegaan met het trainingsprogramma. Met het aanschuiven van 4 nieuwe deelnemers zijn we compleet als groep, bestaande uit theeboeren, facilitator, stafmedewerkers en coöperatie bestuurders. Sommigen zijn 14 uur onderweg geweest om deel te kunnen nemen aan de workshop. Aan het begin van dag 2 blikten alle groepen terug op de eerste dag. Daarna hebben we de deelnemers gevraagd op basis van de opdrachten en discussies van de eerste dag aan te geven of ze voordelen zien van record keeping en welke deze zijn. Dat leverde een hele mooie lijst op van voordelen van record keeping die nu door alle boeren/ facilitators kan worden gebruikt in hun uitleg en motivatie naar andere thee boeren.

We hebben gemerkt dat velen al records bijhouden. We hoeven dus niet van begin af aan te beginnen. Dat geeft de boeren al een voorsprong. Maar hoe kan dit beter? Wat doen we al wel goed? Daarnaast hebben we gekeken wat de theeboeren missen en welke delen we mee kunnen nemen. Na de bekende maar heerlijke Dahl Bat zijn we op een hilarische manier aan de slag gegaan met de rol van de deelnemers als facilitator. Op de grond liggen ‘voetstappen’ met cijfers van 1 tot 10. Op de vraag hoe de toekomstige trainers zich op dit moment zouden waarderen met een cijfer, brak al geroezemoes en gelach uit. Iedereen kwam in beweging en ging op een eerlijke plek staan, variërend van een ‘3’ tot een ‘8’ (zie foto). Onze boodschap was dan ook: ‘het maakt niet uit waar je staat’, er gaat erom dat eerlijk naar jezelf kijkt en bedenkt waarin en hoe je wilt groeien als trainer. Daarbij ook: hoe kun je van elkaar leren? De ambities waren ook duidelijk, want op de tweede vraag waar je zou willen staan als we over een jaar weer bij elkaar komen, stonden alle deelnemers op plaatsen variërend van cijfers van 6-10. In ieder geval ambitieus.

Het tweede deel van de middag van dag 2 hebben we veel aandacht besteedt aan het productieproces voor het produceren van thee, bijbehorende kostensoorten genoteerd en gecalculeerd. We wisten dat Nederlanders konden kletsen. Maar voor wat betreft deze Nepalese theeboeren: wat een energie en geweldige discussie. Er is al veel informatie bekend over record keeping maar wat nodig is, is dat in een goede structuur te zetten. Want iedere theeboer houdt records weer op een andere manier bij, maar berekent bijvoorbeeld niet de kostprijs. Deze oefening was dan ook een goede en leverde veel input op om aan het einde van de dag in kleiner verband de gewenste informatie in een template te zetten. Dat gaf nog flink wat discussie, vooral over wat je wel en niet meeneemt in een template. Waar ligt de balans tussen simpel houden en werkbaar voor boeren, maar ook de juist informatie boven krijgen. Met als belangrijkste item: hoe kom ik nu tot mijn kostprijs? Mooie resultaten. Het bier smaakte koel die avond en met veel verwachting keken we uit naar de derde dag.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org