Finance can be fun!

12-06-2014 Agribusiness adviseur Taco Hoekstra woonde een vijfdaagse training bij over financieel management voor vijf koffiecooperaties en schreef hierover zijn blog.

Cijfers zijn niet mijn favoriet. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de deelnemers het zullen ervaren: twintig Ugandezen van vijf coöperaties, waarvan niemand een financiële achtergrond heeft, behalve de vier accountants en een treasurer van de Board of Directors van een koffiecoöperatie. Deze treasurer zal mij nog positief verbazen; hij kan de volgende training wel geven, vind ik. Helaas vindt hij zichzelf daar te oud voor.

De eerste ochtend belooft weinig goeds. Slechts veertien personen zitten klaar en wachten gespannen af. Doodse stilte in de zaal. Wachten in Uganda gebeurt nog wel eens in stilte. Pedro (Spanje) en Wilfred (Kenia) stellen de aftrap nog even uit, tot uiteindelijk achttien personen klaar zijn om te beginnen. De dag verloopt met humor, enthousiasme en gedreven participatie van de deelnemers. Na elk half uur moeten ze weer aan de slag. Ze werken in groepsverband aan korte of langere opdrachten. De personeelsleden van de vijf verschillende coöperaties zijn verdeeld, waardoor een interessant teamwork ontstaat. Teamspirit, coördinatie en humor worden getest. Ugandezen hebben een aanstekelijke lach waardoor zelfs buiten het hotel de trainees te horen zijn.

Gedurende deze dagen zie ik mensen opbloeien waarvan ik het niet had verwacht. Steeds meer vragen komen op, discussies ontstaan en ervaringen worden gedeeld. Mooie verrassingen!


 

De presentaties van de opdrachten vinden vol enthousiasme en zelfvertrouwen plaats. We hopen dat deze kennisoverdracht naar de leden van het bestuur en voorzitters net zo gepassioneerd zal verlopen.


Ter afsluiting van de trainingsweek presenteren de coöperaties ieder hun actieplan om het financieel management binnen hun organisatie te verbeteren. Inclusief deadlines! Nu hoop ik deze plannen nog van hen te ontvangen, zodat wij ze kunnen ondersteunen waar nodig en kunnen stimuleren om deze deadlines te halen. Ik ben benieuwd.

Voorlopig smaakt deze training naar meer, gezien het enthousiasme van de deelnemers. Het liefst doen we dit meerdere keren per jaar. Ik heb nu al zin in de volgende, want inderdaad, finance can be fun!


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org