Goede voornemens

21-01-2015 In oktober 2014 berichtte Taco Hoekstra, bedrijfseconomisch adviseur voor Agriterra in Oeganda, dat hij erachter kwam dat de voorzitter van een boerencooperatie ten onrechte geld opstrijkt. Stoppen met deze club was geen optie: het boerenbelang zal er alleen maar slechter van worden. Dat er wat gebeuren moest, was wel overduidelijk. We zijn inmiddels een aantal maanden verder, hoe staat het er nou mee?

Vanuit Oeganda schrijft Taco: “De voorzitter van de desbetreffende coöperatie heeft me een korte mail gestuurd met daarin een aantal actiepunten. Dit is de oogst van wekenlang duwen en trekken, een bijeenkomst met het bestuur én de district commercial officer. De actiepunten na een nieuw beraad met het bestuur en na Agriterra’s rapport met bevindingen en advies. Ik ben niet onder de indruk van deze acties.

Terwijl ik dit schrijf word ik gebeld door de district commercial officer. Hij vertelt me dat de commissaris van het  Ministerie van Coöperaties de ernst van de situatie inziet en een auditor heeft geselecteerd om een audit uit te voeren bij de boerencoöperatie. Helaas, wat blijkt; het Ministerie heeft geen geld om de audit te betalen. Welkom in Oeganda. 

Alles is dus gereed, maar we kunnen alleen maar wachten. Wachten tot er ergens op een miraculeuze wijze wat geld vrijkomt, zodat het Ministerie kan doen waar ze verantwoordelijk voor is. 

De goede voornemens die ik had met deze klant voor 2015 staan nog steeds, wat mij betreft. Ik vind het zonde om ze los te laten, ook al is één van de grootste dilemma’s nog niet opgelost. Graag probeer ik het nog één keer. Om het verschil te maken, voor de actieve en nog vele slapende leden. De algemene leden vergadering is in juli. We hebben nog tijd om een case te maken, deze voor te leggen aan de leden en hen de nodige besluiten te laten nemen. Want uiteindelijk zijn het leden die beslissen.”

Dit bericht is een vervolg op een eerder artikel. 

 

Taco Hoekstra, @TacoHoekstra vanuit Oeganda


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org