Governance?!?

26-09-2014 Agriterra gaat de komende jaren in opdracht van Frisian Flag (100% eigendom van Friesland Campina) de twee grootste zuivelcooperaties op Java die melk aan hen leveren, begeleiden en adviseren op het gebied van Finance en Governance. Goede governance bevordert gelijkheid, participatie, transparantie en verantwoordelijkheid. Dit alles volgens de juiste wet- en regelgeving en op een manier die effectief, efficient en duurzaam is. Bertine Schieven, senior bedrijfsadviseur bij Flynth, houdt vanuit Indonesie een blog bij.

De aftrap van dit adviestraject is in feite de missie die ik nu samen met Agnes Janszen heb gedaan (Bedrijfseconomisch adviseur van Agriterra en woonachtig in Indonesië). Er moest nu een soort nulmeting komen, die ook na het adviestraject over een jaar of 3 / 4 weer wordt uitgevoerd om te kijken wat de vooruitgang is op de thema’s Governance en Finance.

Voor Finance heeft Agriterra al een Financial Health Check die zij reeds jaren bij coöperaties gebruikt. Maar een Governance Health Check was er nog niet. Mijn opdracht begon in Nederland met het ontwikkelen van een dergelijke Governance Health Check. Dus eerst literatuur en onderzoeken erbij gezocht om te kijken wat nu thema’s zijn waarop je Governance kunt meten. Uiteindelijk kwamen hier onderstaande 8 punten uit naar voren.

Vervolgens heb ik diverse vragen bedacht bij de 8 thema’s en de coöperatie kan per vraag een aantal punten scoren. De Governance vragen moesten zowel gesteld worden aan Board members (raad van bestuur), managers, boeren en leden van de Supervisory Board (raad van toezicht). En toen kijken of de Governance check ook in de praktijk in Indonesië werkt.

 

Bertine Schieven heeft meerdere blogs geschreven. Je kunt ze vinden op: 

http://www.flynth.nl/Flynth/blogs/articleType/CategoryView/categoryId/238/Bertine-Schieven.aspx


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org