Het succesverhaal van Tsehay

22-01-2019

Tsehay, de unie van boerencoöperaties in het noorden van Ethiopië, werkt sinds 2012 samen met Agriterra. Sinds die tijd is er veel veranderd. De vereniging werkt een stuk professioneler en de positie van boeren is verbeterd.

Tsehay werd achttien jaar geleden opgericht en is nu een vereniging van 142 coöperaties in tien districten. De vereniging telt meer dan 120.000 leden, van wie zo’n 94.000 mannen en ruim 26.000 vrouwen. Er werken honderd werknemers, die vooral sesamzaad, kikkererwten, sojabonen, teff en specerijen van de leden verwerken en afzetten. Verder koopt de vereniging meststoffen, zaden en  gewasbeschermings-middelen in, die leden met korting kunnen kopen.

Agriterra heeft verschillende opleidingen gegeven, bijvoorbeeld management en bestuur, personeelszaken en communicatie. Voor de komst van de agrarische ontwikkelingsorganisatie leverde Tsehay alleen landbouwproducten op de lokale markt en had zij geen toegang tot internationale markten.

Er werden trainingen gegeven op het gebied van internationale marketing, klantenbeheer, voorbereiding van exportdocumenten en het aanvragen van leningen bij banken. Daardoor steeg het aantal marketingtransacties spectaculair: van 135 naar 2654 ton per jaar. Tsehay verhoogde de harde valuta van
337.500 dollar naar 3.750.000 dollar. De export van sesamzaad is flink gegroeid. De vereniging begon in 2017 met de export van biologisch sesamzaad naar de Europese Unie, de Verenigde Staten en Koeweit. Gangbaar sesamzaad gaat naar China, Israël, India en Koeweit.

Oliefabriek

Tsehay wilde graag een fabriek bouwen voor de verwerking van sesamzaad, nigerzaad en zonnebloemen. Agriterra heeft de boeren geleerd hoe ze dit geld bij elkaar konden krijgen. Na twee maanden hadden zij al meer dan 420.000 euro opgehaald. Een maand later kon de fabriek daadwerkelijk olie produceren. Op
basis van deze ervaring gaat de vereniging nieuwe investeringen doen.

Dankzij Agriterra doet Tsehay de boekhouding niet meer op papier, maar met een boekhoudprogramma. Voor die tijd was het moeilijk om de resultatenrekening, de balans en de kasstroom binnen een maand op te maken, maar na het installeren van een softwareprogramma en een training aan de administratief medewerkers, kunnen de medewerkers nu overzichten in één dag maken. Alle financiële transacties van de vereniging lopen via het boekhoudsysteem.

Agriterra constateerde dat het magazijnbeheer van de vereniging niet op orde was. Materialen waren niet op een overzichtelijke manier opgeborgen. Ook werden allerlei grondstoffen samen met chemicaliën opgeslagen.De magazijnbedienden hebben een cursus gevolgd. Sindsdien zijn de magazijnen overzichtelijk ingericht, zodat bestellingen makkelijker kunnen worden geleverd. Ook is het magazijn nu schoner, zodat insecten uit de buurt blijven van de opgeslagen grondstoffen.

Coöperatie Tsehay blijft zich ontwikkelen


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org