Indonesische melkveehouders op studiereis naar Nederland

28-10-2015 De afgelopen twee jaar hebben Nederlandse melkveehouders van het Farmer2Farmer-team een adviesreis gemaakt naar hun Indonesische collega's. Veel Indonesische melkveehouders hebben de adviezen die ze kregen op hun melkveebedrijf toegepast. Dit had een duidelijke positieve boost in de melkkwaliteit en -kwantiteit.

Enkele veehouders sprongen met hun bedrijfsresultaat in het oog. Zij hadden niet alleen goed naar de adviezen geluisterd, maar deze ook zelf  verder uitgewerkt. Vier veehouders kregen, na een F2F competitie in Indonesia, een prijs als beloning: een studiereis naar Nederland, begeleid door twee leden van het Frisian Flag Indonesia (FFI) DDP team, het operationeel bedrijf van FrieslandCampina in Indonesia. Initiatief voor deze competitie kwam van het lokale Dairy Development Program-team en de organisatie was in handen van FrieslandCampina en Agriterra.

De vier winnaars deden in Nederland niet alleen theoretische kennis op, maar volgden ook enkele workshops en bezochten twee melkveebedrijven. Op het bedrijf van Wendy Kamp (lid van F2F-team) waren twee Indonesische melkveehouders te gast samen met een FFI-lid.
Wendy Kamp vertelt: “Een Nederlands bedrijf in het ‘echt’ zien is toch wel een grote omschakeling, ondanks dat de twee melkveehouders  tot de grotere melkbedrijven in Indonesië behoorden.” Tijdens de rondleiding kwamen al de overeenkomsten en verschillen boven water. Dit leidde tot een levendige discussie over het rantsoen, de maiskuil en kalveropfok. 

Nog een beetje onwennig stonden de Indonesiërs deze eerste dag  in hun overall in de stal.  Ze hielpen met het ophalen van de koeien voor de robot, de ligboxen schoonmaken, de koeien bekijken op herkauwactiviteit, kreupelheid, en dat allemaal tegelijk!  

Op een gegeven moment kwam de RMO (Rijdende Melk Ontvangst, die de melk op de boerderij ophaalt) het erf oprijden. De chauffeur nam rustig de tijd om de laadprocedure en de monstername uit te leggen en de Indonesische melkveehouders vonden dit erg interessant.  

De tweede dag stond in het teken van de maisoogst. Met vereende krachten werd het plastic netjes over de zijwanden gehangen. En toen was het wachten op de eerste wagens met mais. 
In het perceel mais werd de oogstrijpheid (stengelproef) en de grootte van de maiskolf en rijpheid van de maiskorrel bekeken. En als de slagroom op de taart mochten de Indonesiërs een ritje met de maishakselaar maken!  

Tijdens het bezoek aan het bedrijf van Wendy Kamp zijn ook tv-beelden gemaakt door een Indonesisch TV-station. Bekijk ze op YouTube.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org