Kennisimpuls Maas International zorgt voor hogere opbrengst lokale koffie- en theecoöperaties

Leverancier van koffie- en theemachines Maas International wil haar Nederlandse klanten lokaal verwerkte producten aanbieden, zoals koffie uit Ethiopië en nu ook thee uit Nepal. Hiervoor zijn Agriterra en Maas International, als onderdeel van de campagne ‘Small Farmers, Big Deal’ gaan samenwerken. Agriterra ondersteunt hierdoor nu Nepalese theecoöperaties.

Koffie- en theeboeren ontvangen vaak maar rond de 2 procent van de totale verkoopprijs. Dit komt omdat de koffie en thee meestal als onbewerkt ruw product het productieland verlaat. De andere 98 procent van de verkoopprijs gaat naar opkopers, verwerkende bedrijven, de retail en de horeca. Maas International wil daar verandering in aanbrengen door intensief samen te werken met lokale organisaties.

20 procent meer winst
In Ethiopië werkt het bedrijf bijvoorbeeld samen met koffie-importeur Moyee. Zij hebben lokaal een eigen branderij en pakkerij. Hierbij werkt Moyee op fiftyfifty-basis samen met lokale partijen en heeft inmiddels 48 medewerkers in dienst. Koffieboeren krijgen landbouwkundige training en verdienen nu 20 procent meer aan hun koffiebonen. Maas International neemt 10 procent (20.000 kilo) van de totale productie af.

Impact@origin-programma
Maas International heeft een investering gedaan in de Ethiopische vestiging, en steunt lokale opleidingen en logistiek. “Deze investering is goed voor Ethiopië”, zegt Wouter Fijnaut, directeur van Maas International. “Er blijft daar meer geld dan wanneer de bonen onbewerkt worden geëxporteerd. Wij verdienen er ook aan, omdat we hiermee gegarandeerd goede kwaliteit koffie krijgen, die we voor een meerprijs kunnen verkopen.”

De koffie uit het impact@origin-programma wordt op de Nederlandse, Duitse en Deense markt gebracht. Het bedrijf draagt hiermee bij aan het verplaatsen van onderdelen van de productie naar de landen van oorsprong. Maas International wil deze manier van werken nu naar Nepal brengen. In Europa bieden ze dan in Nepal verwerkte thee aan de klanten aan.

De resultaten op een rij
De samenwerking heeft al geleid tot:

  • Landbouwkundige training voor koffieboeren
  • 20 procent meer omzet voor aangesloten koffieboeren
  • Kwalitatief betere koffie
  • Nieuwe overeenkomst tussen Maas International en Agriterra voor project met theecoöperaties in Nepal

Wouter Fijnaut (directeur Maas International): Deze investering is goed voor Ethiopië, want zo blijft daar meer geld dan wanneer de groene bonen onbewerkt worden geëxporteerd

Coöperatie van theetelers
Agriterra werkt zelf in Nepal onder meer samen met de Tinjure coöperatie. Dit is een coöperatie van tweehonderd theeboeren. Zij telen hoog in de bergen een bijzondere theesoort met een intense smaak. De coöperatie selecteert, droogt, maalt en verpakt zelf de theeblaadjes. Een mooie eerste stap, maar er is veel meer uit hun product te halen. Dat vindt Agriterra-adviseur Berken de Leede ook: “Nu belandt de thee nog grotendeels als anoniem bulkproduct op de Indiase markt.”

“Dat ze zo veel businesskansen missen zien ze zelf ook. Ze willen de thee als premiumthee verkopen aan vaste afnemers, maar hebben daar nog geen ervaring mee. Wij ondersteunen deze business-georiënteerde coöperaties in coöperatief management, marketing en financieel management. Plus bij de kwaliteitsverbetering van het eindproduct.” 

Kenmerken

Nepal

Foto's

Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org