Een kijkje in de keuken van de studiereis: de delegatie verblijft bij Boarnshiem, een bed & breakfast bij de boer. Na een Hollands ontbijt, volgt een bezoek aan deBoer, een zaak met een groot assortiment aan veehouderijbenodigheden in Drachten. Bij kaasboerderij de Delen geeft de eigenaar een rondleiding en legt hij uit waarom hij, naast het houden van melkvee, zelf kazen is gaan maken en hoe hij de kazen aan de man brengt. De Kenianen kregen alles te zien: de productiehal, het pakhuis/koeling en natuurlijk de winkel, waar naast de eigen kaas ook diverse andere levensmiddelen op een prima manier waren geëtaleerd. Ook de boerderij werd bekeken, waar kalveren met een drinkautomaat gevoerd worden, koeien met de robot gemolken, mest met een robot weggeschoven en voer aangeschoven. Een splinternieuw gedeelte van het bedrijf en voor de Kenianen zeer indrukwekkend.
Een heel andere, meer herkenbare ervaring, deden de gasten op bij de boerderij van Albert Folkertsma in Donkerbroek. Hij houdt veertig koeien en daarnaast nog jongvee. Hier zie je topmanagement zonder techniek. En een super productie, dankzij veel toewijding van Albert en familie. De Kenianen vonden het prachtig, hadden aansluiting en zagen in dat niet de bedrijfsgrootte, noch de techniek bepalend is. Het is de man/vrouw die het verschil maakt in bedrijfsvoering.
Bij de boerderij van Jan van Weperen kregen de Kenianen uitleg over voeding voor koeien en kalveren en de conservering van voer. Ook het welzijn van koeien inzake ligcomfort en afmetingen kwamen aan bod. Als afsluiting van dit bezoek, bood Van Weperen iedereen een kopje thee aan bij hem thuis. Ze stelden het bijzonder op prijs dat ze ook een kijkje in een gewoon huis, in het dagelijkse leven van een boerenfamilie, konden nemen, naast alle kennis die ze mee kregen van de boerenbedrijven.
Jan van Weperen