Ledenbetrokkenheid bij cooperaties in Kenia

29-05-2015 Trienke Elshof is melkveehouder in het noordelijke deel van Nederland. Ze is bestuurlijk actief voor LTO en voormalig districtsraadslid van FrieslandCampina. In mei 2015 ging ze voor Agriterra op adviesreis naar Kenia. Trienke is een expert op het gebied van ledenbetrokkenheid. In het kader van haar afstudeerstudie MBA food en finance heeft ze in Nederland onderzoek gedaan naar ledenbetrokkenheid bij onder andere FrieslandCampina. Voor Trienke was het de derde keer dat ze voor Agriterra een adviesopdracht uitvoerde.

 

Het bestuur en management van drie coöperaties was uitgenodigd om in Kenia deel te nemen aan een 3-daagse workshop over ledenbetrokkenheid. De workshop bestond uit een dag theorie, een bezoek aan de leden en het opstellen van een actieplan op de derde dag.
Het doel was om de coöperaties ervan bewust te maken dat het de leden zijn die een coöperatie helpen zich verder te ontwikkelen. De coöperaties hebben veel leden, maar niet alle leden zijn actieve leden. Het gevoel van mede-eigenaarschap is belangrijk. Leden zijn dan bereid om te investeren in hun coöperatie en minder geneigd om te leveren aan de opkoper die meteen afrekent, maar minder betaalt. Betalingszekerheid en vertrouwen is belangrijk voor leden.

De coöperaties die samenwerken met Agriterra krijgen begeleiding door kennis te delen.
Trienke vindt het ontzettend dankbaar werk. “De deelnemers zijn erg leergierig en enthousiast. Ze willen ook graag weten hoe de situatie in Nederland is. Omdat er meer coöperaties tegelijk in de workshop zijn, leren de coöperaties ook van elkaar. De interactie is enorm, ook buiten de lesuren.”

Het belangrijkste vindt Trienke dat de deelnemers na afloop bagage meenemen die hun coöperatie vooruit helpt. “Als wij daar met kennis van Nederland een steentje aan kunnen bijdragen, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. En op mijn beurt leer ik veel van de coöperaties daar. De ontwikkeling gaat ontzettend snel. De ambitielat ligt hoog, en dat is mooi samenwerken! Ik hoop dat ik nog lang mijn bijdrage mag leveren aan het goede werk van Agriterra.”


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org