Lelan Sacco in Kenia: potentie voor groei !

19-12-2016

Jaap van der Sar van Flynth ging voor Agriterra naar Kenia. Doel is het uitvoeren van een ‘company assessment’ op een savings-and-credit-cooperative, ofwel een Sacco. Hij doet deze opdracht samen met Stellah Nyagah (Agriterra consultant in Nairobi) en Marit de Slegte van de Rabobank.

"Je zou kunnen zeggen dat ons object van onderzoek een bankcoöperatie is in de meest primaire vorm. De Lelan Sacco is opgericht door melkveehouders in West-Kenia met als doel het verstrekken van leningen aan boeren en het beheren van spaargelden. De coöperatie is gevestigd in een zeer afgelegen gebied in het district West-Pokot. Dit vereist vanuit ons hotel in Kitale dan ook elke dag een reis van bijna 2 uur (en weer terug), deels autoweg maar grotendeels off road. We hebben daartoe de beschikking over een witte Toyota Landcruiser. Er staat weliswaar geen VN op het portier maar we komen wel elke dag veilig op de plek van bestemming. Dit is de verdienste van John, een Keniaan met voortreffelijke stuurkwaliteiten. Het gaat hier vrijwel altijd goed in het verkeer en dat komt voornamelijk omdat men, ondanks de drukte en de variatie in voertuigen en snelheden,  gewoon prima rekening houdt met elkaar. Daar zouden we op ons continent nog wat van kunnen leren.

Dat brengt mij op het doel van de missie: onze kennis inzetten om bestuurders, staf en leden van de coöperatie iets te leren waarmee zij hun organisatie kunnen laten groeien. De ‘business case’ van de organisatie is eenvoudig en er is potentie om fors te groeien, maar dit kan men zelf nog geen handen en voeten geven. Na een eerdere quick-scan in juni 2016 zijn wij deze week dieper in de organisatie gedoken middels gesprekken met bestuurders, staf en leden van de coöperatie. Daarnaast hebben we nog een bezoek gebracht aan een grote ‘echte’ bank – de Cooperative Bank of Kenya - om hun visie op Lelan Sacco te horen. Uit gesprekken en analyses de afgelopen dagen hebben we onze conclusies in hoofdlijnen rond en zullen deze morgen aan de bestuurders (Board) presenteren. De Board is – zoals het een coöperatie betaamt – gekozen door de jaarlijkse ledenvergadering. Onze bevindingen omvatten adviezen op het gebied van rapportage (waaronder budgeting en cashflow forecasting) en educatie (waaronder credit management en marketing). Het belangrijkste advies betreft toch wel het acuut verbeteren van het credit management. De aanbevelingen hebben wij vandaag met de staf besproken en zullen wij morgen aan de bestuurders voorleggen voor uitvoering, onder meer door Agriterra.

Vervolgens zullen wij – na de gebruikelijke fotoceremonie – met ons gezelschap terugkeren naar Nairobi met een aantal tussenstops.

Evenals de afgelopen week zullen wij ongetwijfeld onderweg een aantal malen met ons hoofd tegen het dak van de Landcruiser worden gesmeten. Chauffeur John zal zich dan naar ons omdraaien en zijn witte tanden bloot lachen met de uitroep  ‘Hakuna Matata!’

Jaap van der Sar

(Deze column is ook gepubliceerd op www.flynth.nl.)


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org