Melk kun je met alle vervoer transporteren

02-04-2014 Nils den Besten is voor de tweede keer voor Agriterra op adviesreis naar Kenia. Opnieuw versterkt hij de zuivelcooperatie Kieni Dairy. De eerste opdracht ging over het opstarten van een jongerenraad. Nu gaat hij - samen met Helene Roele van Flynth - het bestuur en de besturen van de 7 onderliggende cooperaties trainen. Het belangrijkste doel is de strategie, en doelen in beeld te krijgen van de primaire cooperaties en dat te vertalen tot concrete plannen voor Kieni Dairy.

Daar zijn we dan. Aangekomen in Kenia, voor een adviesmissie voor zuivelcoöperatie Kieni Dairy Products LTD (KDPL). Het regenseizoen is begonnen en dat is te zien ook. De natuur is prachtig. Alles is groen en staat in bloei. Afrika op z’n best. Mens en dier is opgewekt. De koeien hebben voldoende te eten, en zitten op de top van hun productie. Ook de mensen genieten zichtbaar van het lekkere weer, met af en toe een verkoelende bui. Overal is activiteit. Ondanks de vele problemen merk je ook zeker de vooruitgang van het land. Ten opzichte van een aantal maanden geleden zie je aanzienlijk meer mensen met een smartphone. Men is druk bezig met het aanleggen van glasvezel kabels. Er komen elke maand duizenden auto’s bij. Iets wat de infrastructuur, vooral rondom de grote steden overigens nog niet aankan. Tja ook zogenaamde vooruitgang brengt natuurlijk nieuwe uitdagingen met zich mee. En of het bestuur van het land wel in staat is die aan te gaan is, daarvan is niet iedereen even zeker.

Ook in de Kieni regio is het uitgestrekte groene landschap schitterend. De hoge ligging zorgt voor een wat gematigder klimaat. Nu het vooral helder weer is kun je Mount kenia al van tientallen kilometers zien. Deze gigantische berg die opspringt uit het landschap is echt de trots van de mensen in de omgeving. Aangekomen bij Kieni Dairy Products LTD (KDPL) is het ook een drukte van belang. De melkproductie piekt op dit moment, dus al het beschikbare vervoer wordt ingezet om melk bij de coöperatie te krijgen. En dat varieert van vrachtwagens, tractoren, motorfietsen, de benenwagen ja zelfs de ezel wordt voorzien van een wagen en ingezet als RMO (Rijdende Melk Ontvangst).

KPDL is de samenwerking van 7 lokale boerencoöperaties, en verzorgt de koeling en verkoop van de melk van de ca 10.000 aangesloten boeren. We zijn deze week op pad om bestuur trainingen te verzorgen bij KDPL, maar ook bij de 7 aangesloten Coöperaties. We starten onze week met een presentatie bij het bestuur en management van KDPL.  Het belangrijkste doel is de strategie, en doelen in beeld te krijgen en men op weg te helpen naar concrete plannen. Hopelijk zal dit leiden tot een sterkere onderlinge verbinding binnen de coöperatie.

George, de manager van KDPL betrekken we bij de sessies die we uitvoeren, zodat hij later in staat zal zijn zelf strategische discussies te voeren. George is ook degene die de ons programma in elkaar heeft gezet, hij faciliteert ons erg goed. Ook faciliteert hij het bestuur erg goed. Aan het begin van de vergadering waarbij de bestuursleden allemaal in een (net iets te groot) pak aanwezig waren, gaf de manager nog even snel een stropdas aan de voorzitter. Deze bestuur ondersteuning gaat wel erg ver. Maar wel mooi om te zien.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org