Melkveehouders in de schoolbanken voor Agriterra

19-09-2014 Een van de onderdelen van de samenwerking tussen Agriterra en FrieslandCampina zijn de Farmer2Farmer (F2F) adviesreizen in landen waar FrieslandCampina fabrieken heeft, zoals Thailand, Maleisie, Vietnam en Indonesie. Om het bestand met geschikte melkveehouders uit te breiden, zijn we enige tijd geleden gestart met een nieuwe wervingsronde.

28 melkveehouders reageerden op onze oproep, allen stuurden hun gegevens en een motivatie mee. Op basis daarvan hebben we een selectie van 12 kandidaten gemaakt waarmee in gesprek zijn gegaan en die we ook aan een Engelse taaltest hebben onderworpen. De oogst: 6 geschikte en enthousiaste kandidaten! Deze 6 adviseurs in spe hebben de afgelopen 2 dagen in Wapse vertoefd waar Agriterra ze klaarstoomde voor het echte werk: uitzending naar Azië of Afrika om daar hun collega-melkveehouders te adviseren.

Samen met Rinze Fokkema van het Nordwin college heb ik een bijdrage geleverd aan de training. Op het programma stonden onder andere inleidingen over het Dairy Development Program van FrieslandCampina, melkveehouderij in de tropen en interculturele communicatie. De theorie werd uiteraard afgewisseld met praktische oefeningen. Zo hebben de deelnemers geleerd om een trainingsplan in elkaar te zetten en hoe ze een training op kunnen bouwen met verschillende werkvormen.

Veel waardering was er voor de ‘ervaringsdeskundigen’, melkveehouders die hen al waren voorgegaan en hun ervaringen wilden delen met de nieuwe lichting. ’s Avonds schoven enkelen van hen ook aan bij het ‘landendiner’, waar naast een goede maaltijd ook de laptops op tafel kwamen om de verhalen met foto’s te illustreerden. De cursisten smulden zowel van de maaltijd als van de avonturen van hun collega’s!

De deelnemers waardeerden de training zeer goed, met een gemiddeld rapportcijfer van een 8-,  sommigen vonden het ook wel intensief. Een vol programma, ook in de avond, tijdens twee warme dagen. Ook in dat opzicht was het alvast een mooi voorproefje van wat hen te wachten staat! De eerste deelnemer vertrekt morgen al met drie collega-melkveehouders naar Indonesië en hopelijk zal de rest ook binnen afzienbare tijd de gelegenheid krijgen om de opgedane kennis in de praktijk te brengen!


Richard van der Maden, @rvdmaden


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org