Mondiale boerenbelangenbeharting in de Nederlandse nazomer

02-09-2014 Twintig boerenleiders uit Afrika, Azie en Latijns Amerika zijn vanaf 8 september een week in Nederland en Belgie op uitnodiging van Agriterra, NAJK en LTO Nederland om een beeld te krijgen van hoe wij hier aan boerenbelangenbehartiging doen van lokaal niveau tot in Brussel.

Wereldwijd hebben boerenorganisaties de afgelopen jaren actief gelobbyd voor meer investering in de landbouw. Maar hoeveel is er nou daadwerkelijk geïnvesteerd? Wat levert dat de leden van boerenorganisaties op? Wat is de invloed van landbouworganisaties op regeringsbeleid? Hoe gaat LTO te werk in Nederland en op Europees niveau? Al deze vragen staan centraal tijdens de internationale summerschool over boerenbelangenbehartiging.    

 

De summerschool vindt deels plaats in conferentieoord Mennorode te Elspeet. Ook zijn verschillende bedrijfsbezoeken in het programma opgenomen en reist de delegatie naar Brussel voor een bezoek aan de Europese Landbouworganisatie en het Europees parlement. De twintig vertegenwoordigers van boerenorganisaties uit Afrika, Azië en Latijns Amerika gaan samen met LTO vertegenwoordigers, NAJK-ers en Agriterra-adviseurs ervaringen uitwisselen over investeringen in de landbouw door hun overheden en over de gebruikte lobby aanpak. Doel is om van elkaar te leren en te komen tot een betere boerenbelangenbehartiging.


Agriterra heeft een methode ontwikkeld,  de ‘Farmers Advocacy Consultation Tool’ (FACT), waarmee boerenorganisaties hun lobbyactiviteiten kunnen vormgeven. Het draait bij deze aanpak om actieve inbreng van leden; de problemen, ideeën en verwachtingen van boeren zijn richtinggevend. Via gerichte consultaties, participatief onderzoek en gedegen documentatie ontstaan onderbouwde en bespreekbare voorstellen waarmee boerenorganisaties naar overheden, private sector en externe beleidsmakers kunnen stappen. Samen met de deelnemers die allen de methode gebruikt hebben, wordt tijdens de summerschool gewerkt aan verdere ontwikkeling ervan. 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org