Monitoring en evaluatie op de agenda in West-Afrika

02-04-2014 Vandaag is de aftrap van de derde monitoring en evaluatie workshop dit jaar. De eerste vond plaats in Nairobi met boerenorganisaties uit Oost Afrika; verschillende Aziatische klanten ontmoetten elkaar bij de tweede workshop in Manilla en nu is West Afrika vertegenwoordigd. Met afgevaardigden van negen organisaties uit Benin, Mali, Senegal, Niger, Guinee en Burkina Faso, gaan we nu alle ins and outs van monitoren en evalueren doornemen.

Mamadou Goîta van IRPAD en Karim Ouedraogo van Afdi West Afrika zijn mede-faciliators en samen met Jan van den Berg en Christine Plaisier van Agriterra vormen ze een goed team. Lionel Guezodje, voorzitter van FUPRO uit Benin, zet de toon met een inspirerende opening waarin hij het belang benadrukt van goede M&E systemen, openheid en verantwoording. Hij moedigt iedereen aan kennis, ervaringen en instrumenten te delen en elkaar te adviseren. Precies het doel van deze workshop. Halverwege komt Canal Plus binnen en een dezer dagen zal Jan op de Beninese tv voorbij komen; hij mag dan niet actief zijn op twitter, straks weet heel Benin wat we hier met elkaar aan het doen zijn en wie Agriterra is.

Bij de dynamische voorstelronde zijn de goede grappen niet van de lucht en de sfeer zit er goed in. Dan volgt een sessie over de verwachtingen; elke deelnemer heeft zijn/haar verwachtingen van te voren al naar Agriterra opgestuurd en het programma is daar mede op ingericht. Toch is het goed de verwachtingen nog eens duidelijk te benoemen en te stroomlijnen met het doel en de haalbaarheid van de workshop. Naast uitwisseling en gezamenlijk leren is er duidelijk behoefte aan theorie en achtergrond. Wat is nu het verschil tussen monitoring en evaluatie; wat is nu precies output, outcome en impact? En dat logical framework, kunnen we daar niet mee aan de slag? En hoe zet je nu een goed M&E systeem op. Onderwerpen die zeker in het programma opgenomen worden. En zo wordt de workshop gecombineerd met trainingselementen.

De regels voor de workshop worden gezamenlijk vastgesteld en een team meldt zich vrijwillig aan om toe te zien op navolging daarvan, een gepaste straf te bedenken bij overtreding en – vrij noodzakelijk - iedereen wakker te houden na de lunch. En aan het eind van de dag kunnen we tevreden zeggen dat er slechts één keer een telefoon is overgegaan en dat de deelnemers nog eerder op hun plek zaten om weer te beginnen dan de faciliators. Motivatie alom.

Christine geeft een introductie-presentatie over M&E, of beter gezegd PM&EL, planning, monitoring, evaluatie en leren: waarom zouden we ons daar mee bezig houden, waarom zijn we hier met elkaar over M&E aan het praten; wat is het nu precies en wat komt er allemaal bij kijken; wat zijn de valkuilen en problemen waar veel boerenorganisaties mee te maken hebben.

’s Middags presenteren zes organisaties hun M&E systeem, instrumenten en ledenadministratie. Daarna volgt een discussie waarbij vragen de revue passen als: wat sprak je het meest aan, wat zou je zelf in je organisatie kunnen toepassen en wat zou je deze organisatie adviseren? Morgen, tijdens de ‘markt’ kunnen de organisaties in kleiner verband verder bij elkaar shoppen, ervaringen uitwisselen en adviseren. We sluiten deze dag voldaan af. Morgen presenteren de laatste drie organisaties en is er een sessie en oefening over het logical framework.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org