Oeganda kiest

17-02-2016

Overal posters, al weken lang. Overal muziek, propvolle taxi busjes, opstoppingen, toeterende motorfietsen, uitgelaten supporters. Supporters van politici. 18 februari is namelijk een belangrijke dag. Voor Oeganda, de boeren en mijn familie. Het is de dag van de verkiezingen.

Iedere 5 jaar zijn stemgerechtigden in staat hun stem uit te brengen voor de president van hun land. Voor hun toekomst. Nu is in Oeganda nog nooit een vreedzame machtswisseling geweest. Geen enkele keer is er een nieuwe president democratisch gekozen. Voor Nederlanders een onvoorstelbaar fenomeen. Ik ben er ondertussen een beetje gewend aan geraakt. Afrikaanse politiek is onvergelijkbaar.

Deze dagen rondom de verkiezingen zijn spannend. En het wordt steeds spannender. Niet zozeer wie er zal winnen, maar wat er zal gebeuren nadat de uitslag bekend is gemaakt. Harde taal wordt gesproken in de media. Verwachting is dat winkels en supermarkten de komende dagen dicht zijn. Wij hebben extra basis levensmiddelen in huis gehaald. Extra water, en diesel. Veel van onze vrienden en kennissen hebben vakantie opgenomen en Oeganda tijdelijk verlaten.

Het kantoor is dicht, en deze laatste dag voor de verkiezingen is het rustig op straat. Veel mensen zijn vertrokken naar hun dorp om daar hun stem uit te brengen. Vreemde gewaarwording, op een doordeweekse dag zonder file van A naar B te rijden!
Het is te hopen dat ik volgende week gewoon weer aan het werk kan. Afgelopen weken heb ik meerdere malen een bezoek aan een klant moeten annuleren wegens ‘political rallies’ die me de toegang tot de coöperatie ontzegden. Wegen zijn dan geblokkeerd, iedereen loopt op straat, uitgelaten om hun favoriete kandidaat te zien en horen spreken. Het wordt ontraden grote groepen mensen te mijden, maar dat is soms helemaal niet zo gemakkelijk!

Het zal mij benieuwen wat er gebeurt: in elk geval zou het fantastisch zijn als de boeren er op vooruit gaan. Meer focus op ‘agribusiness’ in plaats van ‘agriculture’. Toegang tot goede zaden, extension services, infrastructuur, teveel om op te noemen. Laten we hopen dat de nieuwe president zijn beloften nakomt…

Taco Hoekstra

 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org