Ontwikkelen adviesprogramma

27-11-2014 In Isoka (Zambia), bevindt zich de tweede boerenorganisatie waar Nicole van Hoof trainingen over ondernemerschap verzorgt in opdracht van Agriterra. Dit doet ze samen met Julius, een ervaren Oegandese trainer. Nicole blogt over haar ervaringen tijdens de laatste dagen van haar adviesreis:

"Na de laatste training in Chinsali, reizen we naar Isoka. Daar geven we vandaag een vervolgtraining aan en we vandaag boerenleiders die Julius vorig jaar reeds heeft getraind. Tot onze verbazing druppelen er wel 40 tot 50 mensen binnen. Een groot aantal van hen was niet bij de training vorig jaar, dus we moeten het programma omgooien. Tja, flexibiliteit is wel een noodzakelijke kwaliteit als je in Zambia werkt.

Eerst doet Julius een oefening over monitoren en evaluatie. Daarna ga ik de veldgids over het ontwikkelen van een adviesprogramma testen. Eerst gaan ze in twee groepen brainstormen over wat de boeren nodig hebben aan kennis en vaardigheden om hun bedrijf en hun omstandigheden te verbeteren. Daar komen heel wat zaken uit; van kennis over de markt tot beter zaad voor hun rijstproductie. Alle informatie die we vergaren uit het programma draagt bij aan een adviesprogramma op maat. 

We komen heel ver en de discussies zijn goed; je kunt merken dat het kwartje valt. Ze hebben echter nog veel huiswerk te doen om een dergelijke programma concreet op te stellen. Daarvoor is het nodig om alles te laten bezinken en de stappen nog eens samen door te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat ze dit ook gaan doen. 

We sluiten tevreden af; zeven dagen training zit er op. We lopen nog even over de markt om mango’s en maïs te kopen. Morgen begint de reis terug naar huis. Ik vond Zambia een geweldige ervaring; de mensen, het landschap en de cultuur die op sommige vlakken zover van ons afstaat. Ik ben dankbaar dat ik deze opdracht mocht doen en de boeren hier mocht trainen. Maar ik ben ook blij weer naar huis te gaan; vooral om familie en vrienden weer te zien natuurlijk. En om heel lang onder een warme douche te staan om het Afrikaanse zand van me af te wassen.

Door Nicole van Hoof, vanuit Zambia

Lees ook de eerdere delen van dit blog:  
Deel 1: "Als het regent, kom je niet naar de training".  
Deel 2: De leiders staan op.
Deel 3: Toekomstvisie van vrouwen.
Deel 4: Bestuur kan beter. 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org