Ook in Uganda gaat het over het weer

28-09-2015 Samen met Bertine Schieven, bedrijfsadviseur bij Agriterra, ben ik deze week voor een opdracht in Uganda. We gaan de workshop verzorgen om te komen tot een Farmer-led advisory system. Met andere woorden; hoe kunnen we de cooperatie Manyakabi helpen met het opzetten van een gestructureerd adviessysteem voor hun leden, gebaseerd op hun behoeftes en duurzaam naar de toekomst toe.

Nadat we gisteren vanuit de hoofdstad Kampala naar Mbarara zijn gereden, hebben we eerst het management en de medewerkers van de coöperatie Manyakabi ontmoet en met hen gesproken over de huidige situatie. Dit heeft ons een goed uitgangspunt gegeven voor de workshop die we vandaag gaan doen. Het gaat ondertussen veel over de regen die maar niet wil komen waardoor er geen mais kan worden gezaaid.

De ochtend begint goed; iedereen is op tijd en na de introductie van het programma, laat ik alle deelnemers elkaar interviewen en aan de groep presenteren wat ze van elkaar weten. Dit zijn ze niet gewend, maar er ontstaat direct een actieve sfeer. Bij het inventariseren van de verwachtingen over de workshop schrikken we wel; veel deelnemers verwachten toch kennis over productiemethodes. Dat is niet het doel van de workshop, dus is het maar goed dat we dit hebben gevraagd.

Het rollenspel ‘de river code’ wordt ook in Uganda weer goed gespeeld en vooral de discussie daarna met de boodschap dat je als adviseur de boeren niet moet dragen, maar moet begeleiden naar een nieuwe situatie zodat ze onafhankelijk blijven, wordt zeer goed begrepen. Daarna gaan we aan de slag met de wat de boeren echt nodig hebben op het gebied van kennis en vaardigheden. De adviesbehoeftes dus. Dit zorgt voor veel discussie en uiteindelijk voor een mooie lijst van 7 onderwerpen. Eén van de punten gaat over de klimaatverandering waardoor de regens uitblijven. Hoe kunnen ze hierop inspelen?

Uit de lijst van huidige partijen en organisaties die de boeren nu van advies voorzien, blijkt al snel dat er juist op deze 7 onderwerpen nog veel te doen is om de boeren verder te helpen. Morgen gaan we aan de slag om te bekijken op welke manier dit kan worden aangepakt. Bij de lijst met partijen staat trouwens ook het weerstation die ‘advies’ geeft over het…. weer!

Nicole van Hoof


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org