Opnieuw in Kenia voor Agriterra

09-09-2015 Opnieuw vanuit Flynth voor Agriterra een adviesopdracht uitvoeren in Kenia. Dit keer naar Meru Central Dairy Cooperation Union Ltd., een melkfabriek in Meru - Kenia. Samen met Michiel van Wijk (controller bij FrieslandCampina, rechts op foto) aan de opdracht begonnen. Keniaconsultant van Agriterra Hillary Maket vergezelt ons op ons missie.

Na een lange reis van vliegen en autoreizen op zondag in Meru aangekomen. Sinds afgelopen mei is het weer wat rustiger in Kenia en is er geen bedreigende situatie op straat. Bij aankomst kunnen we gewoon de straat oplopen om een stukje te verkennen van de omgeving.

Op maandagmorgen ontmoeten we o.a. de CEO en Financial Manager van Meru Dairy Union. We worden van harte welkom geheten en de missiedoelen worden overeengekomen.
Drie aansturende mensen van de Financial Department, Edward, Bellah en Kendy, praten ons bij over het administratieve systeem en de werking van de fabriek. We krijgen een rondleiding door de fabriek met binnenkomende melkbussen maar ook moderne apparatuur om boter te maken en melk te pasteuriseren en te verpakken in pakjes en zakjes. Helaas moest Michiel afhaken vanwege ziekte en werd er doorgepraat met Edward, Bellah en Kendy. Wat opvalt is dat allen nog jong zijn en nog maar minder dan een jaar in dienst zijn van Meru Dairy. Veel informatie in de eerste dag te verwerken.

Dinsdag is Michiel helaas nog niet zover hersteld dat hij mee kan naar de fabriek maar zijn bed moet opzoeken met koorts en zonder eten. Op de fabriek praten Hillary en ik met o.a. ICT man Godfrey en supervisor cash en debiteuren Elius. Beiden zijn ook nog jong en kort in dienst maar kunnen ons best veel vertellen over de systemen en werkwijzen. Opvallend is dat grote delen van hun verhaal volledig tegenovergesteld is wat we gisteren te horen kregen van de mensen van Financial Department...!
Er valt dus nog genoeg te communiceren en aan te sturen.

Vanavond gedineerd met Michel, Hillary en Financial Manager Stephen. Gelukkig knapt Michiel hard op en zal hij morgen waarschijnlijk kunnen werken. Stephen is de baas van de financiële afdeling en een ervaren man. De fabriek is de laatste jaren hard gegroeid en in 2 jaar tijd 3 tot 4 keer zo groot geworden. Momenteel wordt er gebouwd aan een nieuw fabrieksdeel waarin een 2e verwerkingslijn van melk gemaakt zal worden. Ook produceert Meru Dairy boter, boterolie, yoghurt in 3 smaken en ijs. Laatste overigens nog niet gezien. Een prachtig Keniaans bedrijf dat het goed doet in de wijde omgeving van Meru. Wij hopen met onze adviezen hen weer een stap verder te helpen want het is de bedoeling om in de komende 2 jaar nog eens 3 keer zo groot te worden.

We proberen met name te adviseren omtrent de financiële administratie, interne procedures en controles en efficiency. Hoewel de informatie soms verwarrend en tegenstrijdig is, hebben we goede hoop dit te volbrengen. Morgen vol goede moed verder...

 Johnny Blankvoort
 8 sept. 2015 Meru - Kenia


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org