Piepers in Rwanda, het begin

15-03-2015 Henk Scheele, akkerbouwer en lid van LTO Noord, is voor een ruime week naar Rwanda om daar een adviesprogramma op te starten met de FECOPPORWA, een federatie van cooperaties van aardappelboeren. Vanuit Rwanda houdt hij een blog bij. Over zijn eerste dag schrijft hij:

Samen met Géke Appeldoorn (Agriterra) en Liesbeth Versluijs (akkerbouwer, lid van ZLTO) arriveer ik in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. We blijven anderhalve week in Rwanda om een nieuwe federatie van aardappelboeren te helpen zichzelf te ontwikkelen. De eerste dag hebben we een aantal afspraken in Kigali. Bij de Nederlandse Ambassade worden we op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Behalve de chipsfabriek waar onze Hoeksche Chips nauw bij betrokken is, worden er nog twee grote fabrieken gebouwd waar aardappelen verwerkt worden. Een van 10 miljoen dollar in Oeganda, een fritesfabriek op 30 km afstand van de chipsfabriek. En een andere op 20 km afstand, waar van alles verwerkt kan worden: aardappelzetmeel, frites en ook chips. Ik hoop beide te gaan bezoeken.

Vervolgens spreken we met drie handelscoöperaties. Onze gesprekspartners hebben op "sterke" aandrang van de overheid afspraken gemaakt met de nieuwe federatie. De aardappelprijs was namelijk onaanvaardbaar laag geworden. De nieuwe prijs is gebaseerd op kostprijs en een eerlijke marge. Hiermee gaat de prijs omhoog van 6 cent per kg naar 14 cent. Er wordt een kostprijs genoemd van 12 cent. Iedereen is enthousiast over deze afspraak, maar het moet nog wel gaan gebeuren.

We eten in restaurant Fantastic. Een restaurant waar alleen lokale mensen komen. Er is keuze uit wel 100 gerechten, gepresenteerd in warmhoudbakken. Voor 3 dollar mag je je bord zo vol scheppen als je wilt. Een prima manier om kennis te maken met wat het land allemaal te bieden heeft. Dan gaan we naar de markt. De groenten staan prachtig uitgestald, een kg aardappelen kost er 31 cent.

Op weg naar Musanze, een rit van twee uur, raakt de motor oververhit. De ventilatoren draaien niet meer. We moeten weer terug naar Kigali waar na een uurtje een monteur komt die het probleem vrij snel verhelpt. Dan gaan we echt op weg naar Musanze. Twee aapjes steken de weg over en trekken zich niets aan van alle mensen die hun spullen op hun hoofd langs diezelfde weg transporteren.

 

Henk Scheele, vanuit Rwanda. 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org