Puzzelstukjes vallen op z'n plaats

17-04-2014 Anneke van der Heijden van Flynth en Dik van de Koolwijk (Agriterra) onderwerpen rijstcooperatie Mwea Rice Growers Cooperative in Kenia aan een bedrijfsanalyse. Doel is om vast te stellen of Mwea in aanmerking komt voor ondersteuning door Agriterra en op welke manier dat het beste kan gebeuren.

Na de eerste indrukken van afgelopen maandag, zijn we nog verder in de boeken gedoken. De laatste drie auditrapporten kan Anneke waarschijnlijk nu dromen. Verder spitten we het oude strategisch plan door (nieuwe moet nog opgesteld worden), de notulen van bestuursvergaderingen en algemene ledenvergadering, de ledenadministratie, financieel jaarplan etc. Maar belangrijker nog, we zien de praktijk om gevoel te krijgen voor de Keniaanse rijstsector.

Mwea is het belangrijkste rijstproductiegebied in Kenia. De coöperatie koopt op rekening bij haar leden en betaalt pas uit als ze zelf de verwerkte rijst heeft verkocht. De coöperatie moet daarmee concurreren met handelaren die weliswaar een lagere prijs betalen, maar wel direct contant afrekenen. Boeren hebben uiteraard hun behoeften aan cash. De coöperatie levert inputs op krediet, maar dat plaatst ze voor moeilijkheden in hun cash flow planning.  Dus bezoeken we verschillende banken en de spaar- en kredietcoöperatie. Mwea Rice Growers Cooperative heeft een goede relatie opgebouwd met financiële instellingen en heeft toegang tot werkkapitaal, maar leningen zijn duur: 16,5% voor een kortlopende rekening.

Mwea verkoopt - naast de bruine rijst die slechts in kleine hoeveelheden wordt vermarkt - twee merken: SPR en Kenya's select. Beide Grade 1, ofttewel goede kwaliteit rijst die verkocht wordt in supermarkten in Nairobi. In een schap van ruim 12 meter liggen 20 verschillende merken rijst. Naast lokaal geproduceerde rijst ligt er uit Azië (met name Pakistan) geïmporteerde rijst. Een erg competitieve markt dus, en vechten voor schapruimte. Ruimte voor verbetering op marketinggebied is er zeker voor Mwea Rice Growers Cooperative.

Na vier dagen analyse, vallen de puzzelstukjes op haar plaats en kunnen we ons gaan voorbereiden op de presentatie van onze conclusies en bevindingen aan het bestuur en medewerkers.

 

Dik van de Koolwijk, vanuit Kenia.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org