Road shows

06-07-2016

"Een voor een stapten de leden van de Rural Producer’s Organisation naar voren om hun handtekening te zetten. Hiermee onderstreepten ze hun commitment naar de coöperatie toe. Hun belofte mais te leveren aan de coöperatie, om ervoor te zorgen dat de lening kan worden afbetaald, en de coöperatie weer kan groeien."

Bedrijfsadviseur Taco Hoekstra schrijft een blog over zijn Road show door Oeganda.

Het zetten van de handtekeningen is een symbolisch statement, maar belangrijk. Enige symboliek is nodig in een Road show.
Road show? In Oeganda?

Investopedia zegt het volgende:
‘Road shows refer to when the management of a company that is issuing securities or doing an IPO travels around the counrty to give presentations to analysists, fund managers and potential investors’

Ik ken dit uit mijn tijd bij PwC/IBM Business Consulting en wil dit al heel lang; eindelijk komt het er van. De coöperatie Twezimbe staat op het punt een nieuwe weg in te slaan. Dat kan alleen met het commitment van hun leden. Dus moeten de leden volledig op de hoogte zijn van de plannen. Gelukkig is het businessplan gemaakt met input van de leiders van de RPO’s, maar nu is het tijd voor een recapitulatie.

Iedere dag gaan Jan van Beekhuizen (Rabobank), Pieter Korst (akkerbouwer), ik en leden van het managementteam en bestuur op pad. Gewapend met een beamer, flessen frisdrank en eten. We vertellen ons verhaal, en vragen input van de leden. Hoe zien zij hun rol in de toekomst plannen? Met de dag wordt het aantal deelnemers groter. En enthousiaster…

Iedere dag is anders. Wij groeien in het proces, en weten de leden steeds beter te motiveren. Bij presentaties van sommige leden spat het enthousiasme eraf. We hebben de grootste moeite prijswinnaars aan te wijzen voor de beste presentator.
 
Discussies zijn interessant en raken vaak de gevoelige snaar. Tijdens groepsopdrachten komen verschillende ideeën naar boven, waar de coöperatie wat mee kan. Nuttig en leuk om te doen.
 
Na deze week is het managementteam en bestuur in staat de Road show volledig zelf uit te voeren. ‘Commitment’ van leden blijft een lastig gegeven, en staat altijd op de agenda van een coöperatie.
Er is in elk geval genoeg inspiratie opgedaan bij alle partijen, ook bij mij. Dit maakt dat ik bij meerdere klanten dit soort Road shows ga opzetten en uitvoeren.
 
Tugende, let’s go!
 
Taco Hoekstra, bedrijfsadviseur Oeganda
 

Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org