Speak the unspoken

09-12-2015 Na twee pilot-sessies in Kenia is de Agriterra Governance Training(c) klaar voor haar laatste test: een training met 3 cooperaties in Oeganda. Nothing but the best for the Pearl of Africa.

We hebben twee dagen ter voorbereiding van de week. Een ‘zware delegatie’ woont de week als parallelgroep ook bij. Uit Ethiopië, Indonesië en Nederland. De sessie wordt geleid door een Keniaan en twee Nederlanders. Waarbij een potentiële Oegandese moderator een schaduwrol heeft. Een interessante mix van cultuur, achtergrond en ervaring. Wat zal dit alles brengen? De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Maandag om 9 AM zitten drie board members, één supervisory member en de general manager van 3 coöperaties klaar. Op tijd. Dat blijven ze doen tot het eind van de training. Dat valt me op, want meestal is die stiptheid wel verdwenen na een dag of twee. Een goed teken dus, want we bespreken ‘Governance’ in een land waar dat erg gevoelig ligt. Er zijn honderden trainingen over dit onderwerp, maar deze is anders.

Door een relatief veilige omgeving te creëren en waar nodig druk uit te oefenen, komen interessante onderwerpen op tafel. Natuurlijk, het kost moeite. Maar na twee dagen merken we verschil in de groep. Enkele mensen nemen hun verantwoordelijkheid en groeien in hun rol. Ze steken boven de rest uit. Deze ‘Front Runners’ moeten het momentum vasthouden de komende maanden. Want het is prachtig dat er zaken worden besproken, die normaal het daglicht hier niet kunnen verdragen. Goed dat er plannen worden gemaakt, ter verbetering. Implementatie. Dáár gaat het om. Dáár kan een coöperatie het verschil maken. Dáár kan een coöperatie uitstijgen boven haarzelf en de heersende vooroordelen.

Implementatie en daadkracht. ‘Front Runners‘ zijn hard nodig om door oude muren heen te breken, hun team mee te krijgen. Maar de eerste stappen zijn gezet.

Taco Hoekstra

Met dank aan Carmen van Dam, Frans Keurentjes, Daniel Muchemi en team Agriterra


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org