SPPQT beweegt met Agriterra mee

02-05-2015 De afgelopen twee dagen was ik op bezoek bij SPPQT (voluit: Serikat Paguyuban Petani Qaryah Thayyibah), een boerenorganisatie op Centraal Java. Of eigenlijk anderhalve dag, want op 1 mei is voor de meeste mensen in Indonesie een vrije dag omdat dan Hari Buruh (dag van de arbeid) wordt gevierd.

De voorzitster van SPPQT had ik al eens ontmoet toen ze op bezoek was bij mijn toenmalige werkgever ZLTO (en voorgesteld aan ZLTO-voorzitter Hans Huijbers), maar ik had nog geen kennis gemaakt met de organisatie. Omdat ik daar sinds 1 april verantwoordelijk voor ben als aanspreekpunt vanuit Agriterra, heb ik hen bezocht in Salatiga.

SPPQT heeft op dit moment 18.203 leden, die voornamelijk actief zijn in de productie van rijst, koffie, groenten en suiker (palmsuiker en kokossuiker). Eén van de doelen van mijn bezoek was het uitleggen van de nieuwe aanpak van Agriterra, die er in het kort op neerkomt dat de organisaties meer advies krijgen en minder (directe) financiering. Gelukkig bleek SPPQT open te staan voor deze veranderingen, die toch een behoorlijke impact op hun organisatie hebben!

Tot nu toe heeft SPPQT alleen ondersteuning vanuit Agriterra gekregen op het vlak van boerenondernemerschap. Nog voor ik de agribusiness aanpak (ondersteuning aan coöperaties) kon presenteren, kwam de vraag of er ruimte was in het programma voor een presentatie van één van de coöperaties die met hulp van SPPQT was opgericht. De nog hele jonge multipurpose coöperatie (opgericht op 14 juni 2014) bleek al aardig aan de weg te timmeren in de korte tijd dat ze actief zijn. Ruim 1.100 leden in acht districten produceren rijst, koffie en diverse groenten. De voorzitter van het bestuur legde in het kort de plannen uit: de coöperatie wil investeren in machines om de producten te verwerken, zodat de leden kunnen profiteren van de waarde die op die manier aan de producten wordt toegevoegd. Uiteraard zijn er ook tal van zaken waar ze hulp bij nodig hebben: er is nog geen businessplan, het werkkapitaal om producten van leden te kopen is ontoereikend  en door de zwakke onderhandelingspositie worden de boeren uitgespeeld door de tussenhandel. Tevens is het management en bestuur nog zwak en wordt de boekhouding nog in Excel bijgehouden. Al met al de moeite waard om de hernieuwde samenwerking voort te zetten en verder te onderzoeken of en op welke wijze Agriterra de boeren van SPPQT kan ondersteunen in de uitdagingen die op hun pad komen. 

 

Richard van der Maden (Twitter: @rvdmaden)


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org