Stabiele en duurzame groei Meru Central Dairy

25-10-2015 Vijf studenten van HAS Hogeschool Den Bosch kijken met Agriterra naar Future Food Systems voor Meru Central Dairy.

AS Hogeschool
Vijf vierdejaars studenten, Christiaan Bikker, Janneke Blonk, Cas van Loon, Rik Verhoeven en Loek Vesters, van de bachelor International Food and Agribusiness schrijven met ondersteuning van Agriterra een adviesrapport voor de Keniaanse Melkcoöperatie Meru Central Dairy. 

International Food and Agribusiness en stages

Internationaal duurzaam ondernemen en agrofood, dat is waar de opleiding International Food & Agribusiness in een notendop om draait. Dat wil zeggen internationaal zaken doen met respect voor mens en milieu.

Tijdens de opleiding hebben alle studenten internationale stages gelopen, en zo dus ook ervaring opgedaan die ze nu kunnen toepassen bij het adviesrapport voor Meru Central Dairy. Zo heeft Loek gewerkt met coöperaties in Peru, hebben Christiaan en Janneke beide stage gelopen in Suriname, waar ze een beeld regen wat smallholder farms zijn, en is Rik bekend met de werkwijze van Agriterra doordat hij een stage in Tanzania heeft gelopen. Cas van Loon heeft bij een plantenveredelaar in Californië stage gelopen, waar hij meer de commerciële kant van zaken doen heeft kunnen ervaren. Stuk voor stuk ervaringen en kennis die zij mee kunnen nemen naar het adviesrapport voor Meru Central Dairy.

Meru Central Dairy
Meru Central Dairy is een Keniaanse zuivel coöperatie waar Agriterra sinds  2013 mee samenwerkt. Onder deze coöperatie vallen op dit moment 27 primaire coöperaties, waar ongeveer 10.000 zuivelboeren onder verdeeld zijn.
De afgelopen jaren heeft Meru Central Dairy een geweldige groei doorgemaakt. Ze zijn van een verwerking van 30.000 kg melk per dag in 2013 naar 80.000 kg per dag in 2014 gegeaan. Ook is Meru Central Dairy overgestapt naar een UHT-lijn.

Het Project
Voor de module 'Future Food Systems’ gebruiken de studenten alle kennis die ze hebben opgedaan in de voorgaande jaren van International Food and Agribusiness en de stages die ze hebben voltooid. Zo ontstaat een multidisciplinair team dat onderzoek gaat doen voor Meru Central Dairy. Naast eigen ervaringen en kennis zal het team worden bijgestaan en begeleid door Dik van de Koolwijk, bedrijfsadviseur van Agriterra.

Ondanks dat Meru Central Dairy zo veel groei heeft door gemaakt in de laatste jaren wordt de volledige capaciteit van de fabriek nog niet benut. Het idee is dat Meru Central Dairy de komende jaren zal groeien naar de verwerking van 200.000 kg melk per dag. Met dit gegeven rest de vraag hoe Meru Central Dairy kan zorgen voor een stabiele aanvoer van melk gedurende het hele jaar. Dit zal de hoofdvraag vormen voor het project. Om deze te beantwoorden zal er gekeken worden naar verschillende facetten in de keten, van de efficiëntie van de boer tot aan de vraag van de consument.

Het 20-weken durende onderzoek zal uiteindelijk resulteren in een adviesrapport voor Meru Central Dairy.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org