Terugblik: Chinese varkenshouders importeren Nederlandse kennis tijdens studietoer.

04-11-2014 Vorige week kon u in zomaar een groep van 8 Chinezen tegenkomen, rondrijdend in een busje. Wat doen ze hier op het platteland? Het zijn Chinese varkenshouders, die hier proberen extra kennis op te doen. Ze zijn hier op uitnodiging van Agriterra. Het advies van Nederlandse boeren daar brengt ze op een hoger plan: een beter inkomen, meer en beter voedsel.

Een van die Nederlandse boeren is Hans Donkers, een biologische varkenshouder uit Uden. Hij reisde de afgelopen 2 jaar meermaals naar Yunnan in China om coöperaties te adviseren. Nu willen de Chinese varkenshouders wel eens met eigen ogen zien hoe het er echt in Nederland aan toe gaat. Één beeld zegt meer dan 1000 woorden. Iets zelf beleven doet nog meer. Ze kijken hun ogen uit naar de professionaliteit van de varkenshouders en de complexiteit van de varkensproductieketen. 

Deze week zijn ze vooral in Noord-Brabant, om een kijkje te nemen in de varkenshouderijketen. Ze bezochten de biologische vleeswarenproducent DeliHarmony, die de producten zelf op de markt zet. Verder hebben ze met ZLTO en de Nationale Coöperatieve Raad gesproken over de verschillende mogelijke coöperatieve organisatiestructuren. Gisteren werden ze ontvangen op de biologische varkensboerderij van Hans en Anja Donkers. Hier konden ze een kijkje nemen in de stal; gekleed in overall met laarzen, compleet met boeren pet en zakdoek. Later keken ze ook bij buurman Pierre van Oort hun ogen uit, waar veel meer biggen bij de zeug liggen als bij hen in China. De technische installaties voor voergift, mestafvoer, ventilatie en verwarming kregen veel aandacht.

De boeren van de coöperaties uit het tropische Yunnan zijn aan het experimenteren met streekproducten. Ze wonen in een afgelegen bergachtig gebied, met weinig infrastructuur, waar grootschalige landbouw niet mogelijk is. Ze hebben al voor een speciaal ras gekozen, het Kleinoor varken, wat veel weg heeft van een Vietnamees hangbuikzwijntje. 

Donderdag zijn we in Sterksel bij het varkensinnovatiecentrum geweest en ook bij Klasse KI, een KI station in Sint-Oedenrode, dat wereldwijd actief is. Donderdag bezochten we Grieta Gootjes, een varkenshoudster in Limburg, die al eerder, samen met Hans, in China is geweest. Voor informatie over de gezondheidszorg bezochten we een dierenartsenpraktijk gespecialiseerd in varkens. Aansluitend spraken we bij de LLTB met de vakgroep varkenshouderij. Vrijdag bezocht de groep nog een Groene Weg biologische slager en daarna de organisatie van de afzetketen, VION / De Groene Weg. Zo hebben ze een kijkje kunnen nemen in de hele varkensketen; van biologisch tot traditioneel en van zaadje tot karbonaadje. Een aantal dingen zullen ze kunnen toepassen in hun eigen, toch wel sterk afwijkende situatie. Daardoor hopen ze een redelijk inkomen te bereiken in duurzame varkenshouderij. 

Wat de groep het meeste opvalt in Nederland, is het platte en groene land, waar burgers zelfs dieren houden alleen voor hun hobby. Daarnaast verbazen ze zich erover dat ze in al die dagen nog geen politieagent gezien hebben. De kou valt tegen: ze zitten de hele dag, ook binnen, met de jas aan en dan is het nog maar herfst! Maar uit gewoonte laten ze steeds wel de deur open staan! Hun grootste wens is om, nu ze dan toch in Nederland zijn, de zee te zien. In China wonen ze daar ver vandaan en ze zijn er nog nooit geweest: dus op naar Zandvoort. 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org