Tevredenheid over Rukiga Sacco in Uganda

16-07-2015 Madelon Pfeiffer schreef een verslag over haar adviesreis naar Uganda (4-11 jul 2015).

De eerste dag  in Kabale (Zuid-Westen van Uganda) begon met een kennismaking met de branch managers, credit officers,  accountant en de General Manager van Rukiga Sacco.  Na de kennismaking begonnen wij  aan de Swot analyse van de Sacco. Het was direct al wel duidelijk dat het een goed georganiseerde Sacco is. Het management gaf ons uitgebreid toelichting op de sterkten en zwakten van de Sacco, hier was ook een open discussie over. Ze willen graag dat de computers op de verschillende branches gelinkt worden. Daarnaast  zijn er bij elk filiaal op vier personen slechts twee computers. Mobiel bankieren staat ook op hun wensenlijst. Echter wat hen in de ICT-verbeteringen ontzettend beperkt is op dit moment het goed functioneren van de elektriciteit. Regelmatig valt de stroom uit. Zonne-energie zou hier een oplossing voor kunnen zijn.

Wat heel goed lijkt opgezet is hun kredietbeoordelingssysteem. De managers en credit officers weten goed wat hun klanten doen, bij het uitboeken van de lening gaat de credit officer op een boda boda (bromfiets) naar de klant toe,  waarbij de waarde van het land vastgesteld wordt  en er een inkomsten/uitgaven opzet gemaakt wordt. Ook de follow up is goed. Een wens van de credit officers is om boda boda’s aan te schaffen met een zwaardere motor voor in de bergen.

De tweede dag hebben we allemaal vragen met het management doorgenomen over governance, MIS (Management Information Systems), dividendbeleid en financial health. Dit was de meest pittige dag omdat er veel vragen zijn gesteld en nadere analyses zijn gedaan. Uit deze financial health check blijkt dat de Sacco toch nog wel wat uitdagingen heeft, vooral op MIS gebied. ’s Avonds zijn wij naar Lake Bunyonyi  gegaan, dit is het diepste meer van Uganda, met werkelijk een schitterende view. Hier werd de energie weer opgeladen voor de volgende dag.   

De derde dag was gereserveerd voor een bijeenkomst met de leden, om te horen wat zij van de Sacco vinden. Gelukkig was Henri Mpanga daar om te vertalen, niet alle farmers spreken Engels, maar de eindconclusie was dat ze tevreden zijn over de Sacco. Er is een grote mate van vertrouwen tussen de Sacco en de members. Een quote van Oscar (teacher): “I stay member until my death”

’s Middags gingen we de branches bezoeken. De tocht er naar toe was prachtig. De grond is daar zeer vruchtbaar, dus we zagen veel gewassen zoals sorghum, thee, aardappelen en appels. Ook brachten we een bezoek aan de Founder van de Sacco, Father Gaeteano.  Hij heeft de Sacco ooit opgericht omdat de mannen het door de vrouwen verdiende geld uitgaven aan de verkeerde dingen. Hij gaf de vrouwen toen de mogelijkheid om het geld bij de Sacco in een kluis te doen. Vandaag de dag is het nog steeds een probleem dat de vrouwen daar het geld verdienen, maar te weinig betrokken zijn bij de Sacco. De General  Manager wil dit verbeteren. 

Donderdag hebben we het actieplan vastgesteld samen met de Board of Directors. Hier wederom een levendige discussie over strategie, solar energy, mobile banking en het inhuren van een internal auditor. Het inhuren van een internal auditor is wel noodzakelijk indien de Sacco dezelfde groeipercentages houdt, zoals ze de afgelopen jaren hebben gehad. Groei van leden moet ook komen door de financiële ongeletterdheid van de potentiële leden te verbeteren.
Rukiga Sacco is een Sacco die haar zaken goed op orde heeft, maar waar wel verbeteringen mogelijk zijn. Het komende jaar gaat Agriterra samen met Rukiga Sacco kijken hoe ze naar de volgende stap in hun ontwikkeling kunnen komen.

Madelon Pfeiffer


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org