Toekomstvisie van vrouwen

26-11-2014 Mannen zien in de toekomst graag een auto, vrouwen willen meer maaltijden en onderwijs. Dat blijkt als agripooler Nicole van Hoof (Vrouwen van Nu) de deelnemers aan de workshop over cooperatief ondernemen vraagt om hun toekomstvisie te tekenen.

Nicole van Hoof is samen met Julius, een ervaren Oegandese trainer, voor Agriterra in Zambia om de veldwerkers van lokale boerenorganisaties te trainen in het begeleiden van hun boerengroepen bij economische activiteiten. Ze trainen in totaal zo'n 7 groepen. De groep die ze vandaag trainen komt bijeen in een school. Nu is het weekend en zit de ruimte propvol boeren en boerinnen, laatstgenoemde hebben veelal hun babies mee.


Nicole: "We kunnen vandaag niet het hele programma doen, want we moeten voor donker weer terug zijn. Het gaat echter prima en wanneer we twee groepen maken, een mannen- en een vrouwengroep, ontstaat er enige competitie en veel hilariteit. De groepen krijgen de opdracht om hun toekomstbeeld te tekenen. Ze komen met hoeveel rijst ze over een paar jaar hopen te verbouwen, dat ze straks drie maaltijden per dag hebben (tegen twee nu) en ze fantaseren over hoe hun huizen er later uit zien. De mannengroep tekent een fiets in hun huidige situatie en een auto in de toekomst. Als we de vrouwen vragen of ze het daarmee eens zijn, durven ze eerst niets te zeggen, maar na wat aanmoediging zeggen ze dat voor hen maaltijden en onderwijs prioriteit hebben.

Dat vrouwen in Zambia mee praten is echt niet vanzelfsprekend. Het is goed dat we in onze training vrouwen expliciet een stem geven en actief erbij betrekken. Dat ik als vrouw voor de groepen sta, draagt hier aan bij."


Door Nicole van Hoof, vanuit Zambia
 

Lees ook de eerdere delen van dit blog:
Deel 1: "Als het regent, kom je niet naar de training"
Deel 2: De leiders staan op.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org