Uienzaadproducent De Groot en Slot begeleidt ook Ethiopische telers

2017

Al tien jaar werkt uienzaadproducent De Groot en Slot samen met Agriterra in het Afrikaanse Niger. Met succes, want de uienzaadteelt staat er inmiddels op eigen benen. Tijd voor een nieuwe samenwerking, nu in Ethiopië. Met dit keer ook meer oog voor de commerciële mogelijkheden.

Het project maakt onderdeel uit van de campagne ‘Smal Farmers, Big Deal’. In een unieke 10-jarige samenwerking tussen Agriterra, De Groot en Slot en lokale boerencoöperaties zijn de volgende grote successen behaald:

  • De Nigerijnse uienzaadteelt staat nu op eigen benen
  • Productiviteit in de uienteelt ligt 4 keer zo hoog
  • Productiviteit in de zaadteelt ligt 8 keer zo hoog

Succesvol in Niger
Vanuit de MVO-gedachte is De Groot en Slot in 2005 samen met Agriterra in Niger begonnen. Coöperaties van boeren worden daar geholpen om hun eigen uienzaad te telen. In Niger wordt jaarlijks zo’n 10.000 hectare uien geteeld waarvan ongeveer 65 procent wordt geëxporteerd. Het is daarmee een van de weinige inkomstenbronnen voor het straatarme land.

“Zonder Agriterra waren we niet aan dit project begonnen. Wij willen ons bezighouden met rassenonderzoek, teelt en teeltbegeleiding. Dat is onze expertise. Hoe je een coöperatie opzet en monitort, dat is de expertise van Agriterra. Dat ligt buiten onze specialisatie,” vertelt Martin Slot, directeur Breeding & Production bij De Groot en Slot. 

Nu Ethiopië
Met de mooie resultaten uit Niger op zak wordt er nu naar Ethiopië gekeken. Ook hierbij wordt wederom gebruik gemaakt van de kennis en het netwerk van Agriterra. Binnenkort bezoeken medewerkers van De Groot en Slot Ethiopië om te bekijken of het door Agriterra geselecteerde project ook in hun ogen een kans van slagen heeft.


Martin Slot (directeur Breeding & Production bij De Groot en Slot): In eerste instantie is het weer een mvo-project, vanuit ons maatschappelijk bewustzijn. Maar op termijn gaan we ook bekijken of we een businesscase kunnen ontwikkelen. We verwachten dat Ethiopië uiteindelijk ook commercieel gezien voor ons een interessant land is

10 jaar actief
Het project in Niger wordt nu langzaamaan afgerond, al wordt er nog wel een vinger aan de pols gehouden. Mensen vragen soms of tien jaar niet te lang is voor een samenwerkingsproject. Slot: “Vergeet niet dat uien een tweejarige teelt kennen. Het eerste jaar wordt gezaaid, het jaar erop win je zaad uit de geproduceerde uien. We hebben dus maar een paar cycli gehad om onze kennis over te dragen en de mensen daar te coachen. Dat is gelukt en daar zijn we trots op.” Een tweede project loopt nog. Samen met collega-bedrijven als Rijk Zwaan en Bejo Zaden levert De Groot en Slot zaden aan diverse schooltuinen in Niger. 

Slot: Zonder Agriterra waren we niet aan het project in Niger begonnen. Wij willen ons bezighouden met rassenonderzoek, teelt, en teeltbegeleiding. Dat is onze expertise.

Kenmerken

Afghanistan

Foto's

Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org