Uitdagingen en kansen voor jonge boeren

09-10-2015 Op woensdag 7 oktober begon de Nederlandse studietoer voor zeven jonge, actieve landbouwers uit Bolivia, Peru, Kenia, Indonesie en Ethiopie. Zij waren de dagen daarvoor samen met Agriterra in Milaan geweest bij 'We Feed the Planet'. Tijdens dit evenement ontmoetten meer dan 2500 jonge boeren, vissers, levensmiddelenproducenten en food professionals uit 120 landen elkaar om samen te discussieren over de toekomst van voedsel en landbouw.

Een van de bezoekers, Mah Yuddin uit Indonesië, vertelt enthousiast: “We kregen ontzettend veel informatie over de uitdagingen en kansen in de landbouwsector. De jongeren die daar waren, zijn de toekomstige leiders op dat gebied. Mijn focus lag voornamelijk op het volgen van workshops over koffie en coöperaties. Wat mij het meeste is bijgebleven is dat de boer, de handelaar en de consument met elkaar verbonden moeten zijn. Als een consument koffie koopt, moet hij weten waar het vandaan komt. Dat is belangrijk.”

In Nederland stond als eerste een bezoek aan Koffiebranderij Peeze op het programma. Dit bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar en is de enige Nederlandse koffiebranderij die 100% gecertificeerde koffie levert. Algemeen directeur Timmo Terpstra gaf een rondleiding die vooral voor de koffieboeren erg interessant was. Er kwamen vele vragen vanuit de groep jonge boeren. Het probleem waar de meesten mee te maken hebben, is dat ze het lastig vinden om te concurreren met de grotere bedrijven. Het algemene advies dat Timmo Terpstra gaf was: “Het gaat allemaal om smaak, kwaliteit en kennis. Investeer daarin en leer van elkaar.”

Na dit bezoek ging de groep door naar Koninklijke Fruitmasters Groep. Daar stonden de schalen met appels en peren klaar en gaf Jacco Vooijs een presentatie over het in fruit gespecialiseerde bedrijf dat al sinds 1904 een coöperatie is. Hij vertelde onder andere dat een aangesloten teler altijd minimaal 80 procent van zijn opbrengst moet verkopen aan de coöperatie. Volgens Jacco draait het bij een goed georganiseerde coöperatie om twee dingen: vertrouwen en transparantie. “De basis voor succes is dat je moet luisteren naar wat de markt wil. Zo heb je een voorsprong op de concurrentie. Het vergaren van kennis is hierbij erg belangrijk.” Er werd tot slot een bezoek gebracht aan de veiling en de proeftuin van Fruitmasters.

Daarna bezocht de groep in Heusden de zorgboerderij van Berdien van Everdingen. Op dit familiebedrijf worden honderd Godland Pels-schapen en een aantal geiten gehouden. Daarnaast is Berdien vakgroepvoorzitter schapenhouderij van de ZLTO. Haar visie is: “Ik wil partijen graag met elkaar in aanraking laten komen. Samenwerken leidt tot een beter product en helpt je vaak verder.” Onder het genot van een aantal typische Hollandse etenswaren, zoals stroopwafels, boterkoek, roggebrood met haring en erwtensoep, stelden de boeren vragen over de schapenhouderij.

Het was een intensieve dag voor de jonge boeren, maar allen gaven ze aan dat ze veel kennis hadden opgedaan. Dejene Hirpa uit Ethiopië vertelt: “Ook al bezoeken we een bedrijf dat niets met mijn eigen bedrijf te maken heeft, dan toch leer je bijvoorbeeld over hoe een product in de markt gezet wordt, dat het hebben van een goede opslagruimte cruciaal is en dat bij ieder product de kwaliteit een belangrijke rol speelt.”  
De komende dagen zal de groep nog een bezoek brengen aan COSUN , NAJK en Friesland Campina. 

 

 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org