Van de markt in Valkenswaard naar de boer in Vietnam

15-04-2014 Harry Arkesteijn en Ron van Schaaijk voeren een adviesopdracht uit bij QTCA in Vietnam om de keten en marketing van speenvarkens en biologische groenten onder de loep te nemen en trainers van boeren te trainen. Harry beschrijft hun belevenissen vanuit Vietnam:

Laatste deel PDCA workshop

Gisteren hebben we de workshop PDCA afgesloten met de uitreiking van certificaat van deelname. De ochtend was nog wel taai omdat het toepassen van het PDCA cirkel op de doelen en concrete acties van de bedrijfsplannen nog niet meeviel. Het is met name lastig wanneer er weinig is ingevuld en de formuleringen erg vaag zijn. Om dit te verbeteren hebben we extra geoefend met SMART formuleringen. Aan het eind van de middag zag het er goed uit. Het was een mooie afronding voor deelnemers en ons als trainers. Na de uitreiking van de certificaten hadden we zoals gebruikelijk een ‘kleine’ (tenslotte maar een tweedaagse workshop) fairwell party gehad. Bijzonder gezellig en naast veel harde muziek en wat eten en drinken moest er natuurlijk ook gezongen worden. Dit is even een drempel, maar het versterkt wel de band. Dus we zijn gaan zoeken naar de teksten van vorig jaar. Gelukkig had ik de laptop bij me, en na even zoeken kreeg ik zowaar de tekst van twee liedjes. ‘Het kleine café aan de haven’ en de ‘Zuiderzee ballade’. De diskjockey even wat voor gezongen en toen werden er enkele ‘dreunen’ onder gezet. We hadden aandacht en ‘succes’. Al met al een mooie afsluiting van twee dagen en met veel plezier gedaan. En dan te bedenken dat de boeren die groenten verbouwen al om 02.00 AM opstaan om de groenten te snijden om ze rond 03.00 AM naar de markt te brengen om te verkopen aan de handelaren. Dan begrijp je wel dat ze na de lunch om 11.00 uur toch wel 1,5 uur willen slapen, ergens in de trainingsruimte liggend op 3 stoelen.

 

Het verkeer

We blijven ons verbazen over het verkeer. Er zijn allerlei regels maar de voornaamste regel is de regel ‘wie heeft het meeste lef, een soort recht van de sterkste’. Het lijkt goed te werken, want we hebben tot nu toe niet veel ongelukken gezien. Wandel je langs de weg dan zegt de verkeerswet dat je rechts moet lopen. Op de vraag dat je dan het verkeer niet ziet aankomen was het antwoord: ze toeteren wel. Ook een idee!

 

Marketing: van de markt in Valkenswaard naar Vietnam

Gisteren, hadden we een dag over marketing voor boerenleiders, coöperaties en mensen van QTCA. We hebben gebrainstormd over wat marketing is, een SWOT laten maken van de rijst en rijstproducenten en er zijn concrete acties voor de korte termijn opgesteld. Zelf ben ik begonnen met de markt in Valkenswaard en over een zekere visboer/verkoper vanuit de vraag wat is voor hem/haar nu marketing en wat heeft die daar in het verleden aan gedaan en wat doet hij er nu aan. Marketing is voor de kleine rijstboeren toch wel vaak een abstract iets, maar er is groot enthousiasme om aan de opdrachten te werken.

s ’Avonds zijn we naar een leuk restaurant geweest en zijn we begonnen met een halve kreeft, die keurig voor je klaargelegd wordt met een zeer sterke rode pepersaus. Heerlijk! Daarna kregen we een heerlijke schotel met een grote gebakken vis. Het aardige is dat die vis in olie is gebakken en dat het hier de gewoonte is om het brood in de saus te soppen. Lekker ouderwets!

 

Driedaagse training bedrijfsplanning

Vandaag een dag met de facilitatoren die morgen de driedaagse training bedrijfsplanning voor varkensboeren gaan geven. We hebben het programma doorgelopen en ook nog gekeken naar de berekeningen van kosten en opbrengsten. ’s Middags hebben we een evaluatie gehouden over de afspraken van de vorige missie. Het was een goed gesprek; er is meer gedaan dan we dachten. Voor de grote aantallen boeren kunnen ze het nog niet alleen af. Ze hebben niet zoveel geld en we merkten dat vreemde ogen toch meer impact hebben. Maar we willen toch graag die kant uit werken.

  

De eerste dag van de training, die door de eigen mensen wordt gegeven, is prima verlopen. Het blijft een geworstel met de cijfers en wat we er precies onder verstaan. Ron van Schaaijk is daar erg goed in en de boeren vinden het erg interessant. Er is continue sprake van een levendige discussie. Ook de vergelijking van cijfers, benchmarking, levert aardige discussies en ideeën op. Voor de trainer die het voor het eerst deed was het leiden van deze dag niet eenvoudig. Regelmatig moest er worden bijgesprongen. Maar hij deed het heel rustig en kreeg goede aandacht. We kwamen erachter dat er aan het programma en gebruikte materiaal nog wel wat moet worden gesleuteld. Het is natuurlijk ook een soort pilot. Maar al met al was het een goede start van de workshop. De laatste dagen is het continue 34 graden en dat is toch wel warm. Daarnaast is het ook vochtig en dat maakt het wel vermoeiend. Ook nog er vochtig daarbij.

 

Na het rekenwerk van de eerste dag en de value chain analyse van de tweede dag, hebben de deelnemers de laatste dag per groep gewerkt aan hun bedrijfsplan voor 2015. Dit was hard werken en het was mooi om te zien hoe de boerengroepen (10 personen) met elkaar discussiëren over vergroting van productie, verlaging van de productiekosten, et cetera. En je ziet toch wel verschillen tussen de groepen. Ze moeten tekenen wie de varkens opkoopt en hoe het verder gaat in de keten tot de eindconsument. Hiermee wordt het duidelijk dat de boeren voor alle moeite van het vetmesten toch niet zoveel ontvangen en niet zoveel winst maken. De vraag is of ze dat kunnen beïnvloeden en daar wordt stevig over gediscussieerd.

 

Terugblik en afsluiting

We moeten zeggen dat het werken aan het bedrijfsplan voor 2015 wel ongelooflijk interessant en leerzaam was. En eerlijkheidshalve, wij leren er ook het nodige van. Het zijn heel kleinschalige boeren, maar wel erg geïnteresseerd om hun productie van gemeste varkens en speenvarkens te vergroten. Rond 12.30 uur waren we klaar en dan is het feesten geblazen. Elke workshop wordt afgesloten met een farewell party. We hebben een heerlijke maaltijd gehad en nadat iedereen voldoende heeft gegeten en gedronken moest er uiteraard weer gezongen en gedanst worden. En dat gaat op een bijzondere manier. Er is een soort ceremoniemeester, die briefjes uitdeelt waarop men aangeeft dat men wil zingen. Wij vullen dat nooit in, maar na 4 of 5 liedjes dan moeten ook wij als consultants eraan geloven. We hebben de ‘Zuiderzee ballade’ en ‘Het kleine café’ maar ingeruild voor ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en ‘tulpen uit Amsterdam’. Het was erg leuk en we hebben zelfs nog gedanst op een Vietnamese manier. Al met al was het best vermoeiend, maar ook weer heel plezierig en ik denk tot aller tevredenheid.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org