Van speenvarkens tot biologische groenten: Harry en Ron in Vietnam

14-04-2014 Harry Arkesteijn en Ron van Schaaijk voeren een adviesopdracht uit bij QTCA in Vietnam om de keten en marketing van speenvarkens en biologische groenten onder de loep te nemen en trainers van boeren te trainen. Harry beschrijft hun belevenissen vanuit Vietnam:

We vertrekken vrijdagochtend om 08.05 uur met de trein naar Frankfurt voor de vlucht naar Hanoi. Na 10 uur vliegen, komen we aan in Hanoi. Hier wacht iemand van QTCA ons op en hij rijdt ons naar Quang Tri, zo’n 9 uur ten zuiden van Hanoi. Onderweg stoppen we om te eten in een fantastisch park restaurant met veel bomen en mooie fauna. Dit soort mooie parkachtige eetgelegenheden zie je heel veel in Vietnam. Vietnam is energiek en bouwlustig. Overal zien we nieuwe gebouwen en worden woningen gebouwd.

De eerste werkdag
Vanochtend bezoeken we een coöperatie en boeren die groenten kweken. Biologisch geteelde groenten. Daar staat de streek bekend om. De vraag is of iedereen overtuigd op biologische wijze teelt, maar het lijkt wel een gat in de markt. Ron en ik hebben een vragenlijst voorbereid aan de hand waarvan iedereen kan invullen over de hoeveelheid grond, de kostprijs van de voornaamste producten en eventuele verschillen in de kostprijs. Hun voornaamste producten zijn uien, knoflook, sla en lente uien, hot peppers, maar hun productietechnieken zijn nog niet zo geweldig ontwikkeld.

‘s Middags bezoeken we varkensboeren. We spreken over hoe groot de varkensboeren hier zijn. Voor Vietnamese begrippen zijn boeren met tussen de 10 en 30 varkens redelijk groot, daar zijn er zo’n tiental van onder de leden van QTCA. Er zijn 105 huishoudens met één varken. Ook hebben we het over de productie, over hoeveel biggen per leg, hoelang de draagperiode is, hoeveel voer ze nodig hebben en welke andere kosten om tot het mesten van de varkens te komen. En hoelang het duurt tot de varkens vet gemest zijn. In Nederland worden de varkens opgefokt tot 100 - 120 kg. Hier in Vietnam is dat het 6—70 kg. Maar jaarlijks verkopen ze 25.000 speenvarkens voor feesten en partijen. Dat kennen we nauwelijks in Nederland. Meestal gaat het dan over de speenvarkens die wat achter lopen in de groei, daar is een hele handel in. We waren niet zo snel op dat idee gekomen. Vietnamezen eten speenvarkens bij allerlei feestelijke gelegenheden. Dus we moeten onze calculaties aanpassen. Na al deze onderwerpen besproken te hebben, bekijken we de stallen. Het valt op dat je hier zo de stallen met biggen, zeugen en opfokvarkens binnen kunt lopen. Dat gaat je in Nederland niet meer lukken. Wat ook bijzonder is, is dat de mest van varkens als voeding voor vissen wordt gebruikt. Daar zouden wij niet aan moeten denken. Deze avond eten we bij een visrestaurant met onze gastheren……

Dag drie
Vandaag geven we een workshop voor boerenleiders. We beginnen met de PDCA cirkel van Deming. We beogen met de kwaliteitscirkel van Deming de boerenleiders te leren om hun bedrijfsplannen na te lopen en te checken op resultaten met als doel de processen bij te stellen om zo tot betere bedrijfsplannen te komen. Dit blijkt toch wel lastig, maar de deelnemers blijven erg enthousiast. Morgen gaan we aan de slag met de toetsing van hun bedrijfsplannen van de vorige sessie.

Ongelukje
Vanavond op de weg terug naar het hotel had onze bus een eigenaardige aanrijding. Aan de linkerkant van een smalle weg in het buitengebied stond een vrachtwagen geparkeerd. Dus wij moesten er links langs. Op het moment dat we de auto passeerden, rijdt de vrachtwagen achteruit en schampt het busje. Dat leidde tot een behoorlijk gekrakeel. Met stevige woorden scholden de twee chauffeurs elkaar uit voor alles en nog wat. Na 20 minuten werd er een soort deal gemaakt dat een deel van de geschatte schade direct cash zou worden betaald. Dat schijnt hier zo de gewoonte zijn. We kwamen dus wat later aan in ons hotel. ’s Avonds kregen we een kleine vis met een speciale soep, een aparte kip op hoge poten die qua smaak wat op patrijs leek, speciale rijst uit de bergen (zwarte rijst) en donkere (medicinale?) thee als afsluiter.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org