Veel kansen voor samenwerking met boerenorganisaties

17-12-2015 Op woensdag 16 december hield Agriterra in ReeHorst in Ede haar jaarlijkse relatiedag. Onderdeel van het programma was de officiele lancering van een nieuwe Agriterra campagne 'Small farmers, big deal'. Deze roept Nederlandse agrofoodbedrijven, overheid en kennisinstellingen op om boerenorganisaties en cooperaties in ontwikkelingslanden een grotere rol te geven in het Nederlandse handels-, hulp- en investeringsbeleid. Directeur Kees Blokland overhandigde daartoe het manifest 'Small farmers, big deal' aan Aaltje de Roos van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Albert Jan Maat, voorzitter van Agriterra, opende het programma en gaf zijn visie op de rol van topsectoren. Jan van Hoogen, directeur van Agrico, hield een gloedvol betoog over de enorme groei van de Afrikaanse aardappelmarkt en de bijkomende uitdagingen voor Agrico. Madelon Pfeiffer van de Rabobank deelde haar ervaringen als Agripooler. Ze gaf een nieuwe dimensie aan het begrip Triple A: de drie-eenheid ‘we all benefit’: Agriterra, Agripooler en Afrika.

Eerste Kamerlid Ben Knapen schetste de toekomst en maakte daarin onderscheid in drie werkelijkheden. Door de verwachte bevolkingsgroei naar 9 miljard mensen in 2050 ontstaat er een enorme vraag naar voedsel. Daarnaast woont het grootste deel van de boeren c.q. voedselproducenten in ontwikkelingslanden. Zo’n 20 % van deze kleine boeren heeft de potentie om te produceren voor verkoop. En tot slot heb je Nederland, dat een enorme ervaring, kennis en kapitaal op het gebied van landbouw bundelt. Het samenvoegen van deze drie werkelijkheden biedt veel kansen voor samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en boerenorganisaties in ontwikkelingslanden om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen. Agriterra kan hier een belangrijke rol in spelen. Knapen moedigde Agriterra aan: “Ga aan de slag met ‘Small farmers, big deal’ en mobiliseer iedereen. Jullie kunnen het verschil maken.”

Aaltje de Roos nam het manifest van Kees Blokland in ontvangst en stelde dat georganiseerde landbouw op dit moment meer noodzakelijk is dan ooit. “De boeren zijn schakel één in de keten en daarom is het belangrijk dat ze zich organiseren. Agriterra weet als eerste en als beste hoe je die boeren kunt ondersteunen. We werken graag samen met Agriterra aan de campagne Small farmers, big deal”. Tijdens het daaropvolgende debat werd gesproken over hoe Nederlandse bedrijven het beste aansluiting kunnen vinden bij de lokale boeren. Boerenorganisaties in ontwikkelingslanden kunnen een belangrijke rol hier in spelen, bijvoorbeeld door lobby in het geval van drempels als een hoge importtax.

Kees Blokland sloot de bijeenkomst af met een terugblik op 2015, het jaar van vernieuwing, professionalisering en internationalisering van Agriterra. Aan de hand van tweets nam hij het publiek mee op reis door het afgelopen jaar. Hij stelde dat Agriterra vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaat en steeds meer boeren hoopt te bereiken.

----------

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website: www.smallfarmersbigdeal.org


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org