Volop kansen voor melkvee in Kenia

05-02-2015 Afgelopen december was Harold Vlooswijk, voorzitter van De Samenwerking, op verzoek van Agriterra een week naar Kenia. Agriterra werkt daar met de zuivelcooperatie Mukurwe-ini, met ongeveer 6000 leden die gezamenlijk een melkfabriek exploiteren en sinds 2009 ook een eigen voerfabriek 'Bora Feeds' runnen. Voor het blad "Het SamenwerkingsInfo" schreef Vlooswijk een artikel over zijn adviesopdracht.

Het magazine kunt u hier (editie februari 2015) downloaden. Een fragment uit het artikel: “Het meeste voer gaat in zakken van 70 kilo. Het zijn voornamelijk melkveehouders, met per bedrijf zo’n drie á vier koeien en ongeveer 1 hectare op berghellingen. Grote bedrijven hebben 10 tot 15 koeien. Als ik vertelde dat wij 40 koeien en 140 geiten hebben vond men dat een megabedrijf! Een delegatie Kenianen is vorig jaar bij ons in Haastrecht geweest om te kijken hoe wij werken. Daarop volgend vroeg men of ik misschien naar Kenia kon komen. Dat is prima uitgepakt, het is een hele mooie missie geweest. 

 

Ik ging samen met Wilbert Hilkens, financieel specialist van ABN Amro. Met de Kenianen hebben we gewerkt aan kwaliteitsverbetering van het mengvoer van Bora Feeds en aan een financieel plan voor de komende jaren. Kenianen zijn opgewekte, dankbare en tevreden mensen. In het gebied waar wij zaten was voldoende regen. Er kan het hele jaar rond mais geteeld worden, met meerdere oogsten per jaar van hetzelfde stuk land. En er is behoefte aan melk. De Kenianen drinken (naast Heineken bier!) nauwelijks koffie, maar volop thee met veel melk. Met meer mais en minder olifantsgras in het rantsoen kan de melkproductie zo verdubbeld worden. Verder geen quotum, geen Nb vergunning en geen discussies over nitraatuitspoeling en jaar rond opstallen. Dus volop kansen, mits je goed tegen warmte en hobbelige wegen kunt.”

Harold Vlooswijk
De Samenwerking, www.desamenwerking.nl.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org