We can be heroes!

15-01-2016 Vandaag werd bekend dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector ter waarde van 82,4 mld. euro aan producten exporteerde in 2015. Een nieuw record!

We can be heroes!

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector ter waarde van 82,4 miljard euro aan producten exporteerde in 2015. Een nieuw record! Opmerkelijk, gezien de crisissfeer in de Nederlandse sector van afgelopen jaar: Russische boycot, lage prijzen, politieke veranderingen en milieuproblemen. Ondanks alle tegenslagen laat de land- en tuinbouw met al die mensen die daarin werken zien dat we nog steeds helden kunnen zijn. Zoals David Bowie zong: “We can be heroes!”

Met dit enorme bedrag blijft Nederland 2e exporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Voor ons kleine landje is dat een enorme prestatie. Voor veel boeren is dit exportrecord niet gelijk terug te zien in de portemonnee het afgelopen jaar. Veel varkens- en melkveehouders zullen denken: wanneer krijg ik mijn deel hiervan. Begrijpelijk, dat moet en kan anders met medewerking van verwerkers van onze producten, consumenten en supermarkten. Maar tegelijkertijd zijn boeren en tuinders samen met onze coöperaties en andere verwerkers wel in staat de landbouwproducten die we in Nederland maken te exporteren door toegevoegde waarde te geven aan onze melk, aardappelen, uien, tomaten, suiker en vlees. Met name door dit in coöperaties te doen, blijft de waarde ook zoveel mogelijk bij onze boeren en tuinders. 

Mensen vergeten vaak dat die 82,4 miljard euro voor een groot deel uit producten bestaat  die wij zelf niet verbouwen, en dat we ook een belangrijke doorvoerhaven zijn voor landbouwproducten. Ik heb wel eens begrepen dat we bijvoorbeeld de grootste cacao-exporteur ter wereld zijn. Kent u een cacaoboer in uw buurt? Ik niet! Toch blijft het een topprestatie en we zijn ook zo goed geworden in waarde toevoegen aan exotische landbouwproducten en het transporteren door de EU ervan door de handelsgeest van onze boeren, tuinders en coöperaties in het verleden.

Cacao, koffie, soja, thee, mais en andere landbouwproducten verwaarden wij dus ook in Nederland. Die producten komen veelal uit de landen waar in wij als Agriterra veelal werken: opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Wat zouden die boeren daar ook graag een verwerkende industrie en coöperatieleven willen zoals wij kennen in Nederland. Zij willen ook helden zijn en een goede boterham kunnen verdienen aan het verbouwen van aardappelen of houden van koeien. Dat is nu vaak niet zo, door beperkte kennis en samenwerking.

En wie kan hen daar beter bij helpen dan wij, de Nederlandse boer, tuinder, adviseur, verwerker en coöperatie? Wij hebben de kennis in het heden en uit het verleden. Als we naast het investeren in onze eigen sectoren en ketens dat ook wat meer zouden doen in die landen door kennisoverdracht, dan helpen we onszelf (met meer bedrijvigheid daar) en de buitenlandse boeren/tuinders. Agriterra ziet dat als de samenwerking van de toekomst voor de land- en tuinbouw. Wij kunnen Nederlandse agro-food bedrijven en vertegenwoordigers hiervan  helpen om die rol daar te kunnen spelen.

De Nederlandse land- en tuinbouwsectoren zijn de helden van nu, maar wij kunnen ook de helden van de toekomst zijn door boeren en tuinders in andere landen te helpen en adviseren. “We can be heroes, not just for one day.” (RIP Bowie)

Luc Groot

Bedrijfsadviseur

groot@agriterra.org


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org