Zambia: een land vol mogelijkheden!

22-09-2016

Samen met Iris Bouwers, lid van het dagelijks bestuur bij NAJK en verantwoordelijk voor de portefeuille internationaal, vloog Nicole Sloot, Stagiaire bij Agriterra, op 29 augustus jongstleden naar Zambia. Lees hier haar verslag van deze reis.

"In China, we eat everything with 2 legs, except people. We eat everything with 4 legs, except tables. We eat everything that flies, except aeroplanes and we eat everything in the water, except submarines."

Tijdens het Youth Agriculture Event dat op 1 en 2 september plaatsvond in Zambia, werd dit gezegde gedeeld om te illustreren dat je kansen kunt zien in alles om je heen.

Voor mijn afstudeerstage bij Agriterra houd ik mij bezig met jongerenparticipatie bij boerenorganisaties en coöperaties. Het uiteindelijke doel is om producten en diensten te ontwikkelen op het gebied van jongerenparticipatie, waarbij Nederlandse kennis en ervaring kan worden gelinkt aan de behoeften van de klanten van Agriterra wereldwijd. Binnen het kader van dit project kreeg ik de kans om voor Agriterra op adviesopdracht te gaan naar Zambia.

Op de tweede dag van ons verblijf ging het Youth Agriculture Event van start. Bij wijze van opening werd het volkslied gezongen, gevolgd door een gebed. Beide had ik eerlijkgezegd niet zien aankomen; desalniettemin was het erg indrukwekkend om mee te maken. Op de tweede dag van het evenement hebben Marnix Sanderse, bedrijfsadviseur bij Agriterra, en ik een presentatie gegeven over Agriterra en jongerenparticipatie bij coöperaties. De presentatie mondde uit in een interessante discussie over de voordelen van coöperaties, maar ook over de manier waarop jongeren een stem kunnen krijgen binnen de organisatie. Op beide dagen van het evenement heb ik inspirerende toespraken gehoord, interessante gesprekken gevoerd en mooie discussies zien ontstaan.

Wat mij opviel tijdens het evenement, maar ook tijdens de bezoeken aan de coöperaties, was dat er op het gebied van technische vaardigheden en kennis bij zowel jonge als oudere boeren nog veel ruimte voor verbetering is. Velen weten niet hoe en wanneer zij bestrijdingsmiddelen en kunstmest moeten gebruiken.  Daarnaast kan er nog veel winst worden behaald als het gaat om de communicatie omtrent het verkrijgen van landbouwgrond en de toegang tot financiële middelen. Tot slot heeft de landbouwsector over het algemeen slecht imago; boer worden is iets voor oudere mensen. Of, zoals een medewerker van Oxfam een kind op de basisschool had horen antwoorden op de vraag wie er in de klas boer wilde worden: those who fail in this class will become a farmer.

Na het evenement zijn Iris en ik met Chabota Nelson Miyoba, bedrijfsadviseur bij Agriterra, op pad gegaan om de klanten van Agriterra te bezoeken. We zijn zowel in Choma, Magoye en Mumbwa geweest, alwaar we in gesprek zijn gegaan met jonge boeren die tevens lid zijn van een coöperatie. Mijn allereerste vraag aan hen was hoe zij aankijken tegen het opzetten van een jongerenraad binnen hun coöperatie. Aangezien de respons erg positief was, besloot ik een stap verder te gaan en hen na te laten denken over de manier waarop een jongerenraad eruit zou moeten zien. Daarbij kan worden gedacht aan de te hanteren criteria voor leden van de jongerenraad, hoeveel mensen daarin plaats zouden moeten nemen en wat voor uitdagingen of vraagstukken zij door middel van een jongerenraad aan de kaak zouden willen stellen. Het was mooi om te zien dat de meerderheid van de aanwezigen duidelijk ideeën had over het opzetten van een jongerenraad en daarvoor gedegen argumenten kon aanvoeren.  Tot slot vroeg ik de jonge boeren wat voor rol Agriterra kan spelen in dit geheel, als het gaat om bijvoorbeeld ondersteuning, kennisdeling en advies.  Onderwerpen als capacity building, lobbying & advocacy en negotiation skills behoorden tot de suggesties. Daarnaast gaf men aan dat er nog kennis nodig is met betrekking tot het opzetten van een jongerenraad, zoals: wat zijn de opties met betrekking tot het opzetten ervan en wat voor (statutaire) rol kan de jongerenraad binnen de coöperatie innemen?

Als ik terugkijk op het evenement en de meetings die we hebben gehad, overheerst een positief gevoel. Ik heb de missie in Zambia ervaren als een succes, dankzij alle deelnemers, Marnix, Chabota en Iris. Het waren tien leerzame en leuke dagen. De adviesopdracht in Zambia was voor mij een geweldige kans, die ik voor mijn gevoel ten volste heb weten te benutten. Hetzelfde geldt voor de mensen die ik heb gesproken in Zambia en wat ik ter plekke heb gezien; er zijn enorm veel kansen. Laten we ze dan ook benutten!

Nicole Sloot

Lees ook het verslag van Iris Bouwers


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Willemsplein 42
6811 KD Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org