1600 boeren gaan hun bedrijfsgegevens bijhouden

21-12-2015

Ilse Verhoijsen schreef een blog over haar adviesreis naar Nepal. Ze gaf daar twee keer een Record Keeping Training.

Op vrijdag 27 november 2015 vloog ik van Amsterdam naar Kathmandu, Nepal. Mijn adviesopdracht  voor Agriterra gaat van start! Ik zal als agripooler samen met Ron van Schaaijk een driedaagse workshop over het bijhouden van bedrijfsadministratie en het belang daarvan aan een groep coöperatieve boerenleiders en voorlichters van de boerenorganisatie in Hetauda.

Voordat wij op pad gingen, zijn we gewaarschuwd dat er een grote brandstofcrisis in Nepal is. Normaal gesproken krijgt Nepal de brandstof uit India. Echter, er wordt vanuit India beperkt brandstof geleverd, waardoor er grote vervoersproblemen ontstaan en de wederopbouw na de aardbeving behoorlijk wordt geremd. Daarnaast zijn er regelmatig (gewelddadige) stakingen, waar de lokale bevolking hinder van ondervindt.

Samen met de Nepalese co-facilitator van de training, Trijan Singh, ben ik de volgende dag met een toeristenbus richting het laagland van Nepal gereisd, waar we Ron en Deepakar Rupakheti (manager van de boerenorganisatie) treffen. Na een mooie reis van 8 uur was het eerst tijd voor wat ontspanning: een bezoek aan Chitwan National Park waar we tijdens een kanotocht krokodillen, apen, herten, pauwen en het riante achterwerk van een neushoorn hebben gezien. Daarnaast hebben we die dag als compleet team de training kunnen voorbereiden.

Op maandag begon de workshop. Gedurende de drie dagen hebben we de commerciële boeren en veldwerkers het belang van record keeping geleerd  en samen verschillende templates opgesteld die ze kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er actieplannen opgesteld zodat deze getrainde mensen zelf boeren in hun gebied kunnen trainen. In totaal verwachten ze 1600 boeren te bereiken.  Commercieel wil dat zeggen dat de boer producten op de (lokale) markt verkoopt. Daarnaast heb ik een presentatie over ons agrarisch bedrijf gegeven (zeugen, vleesvarkens en vleeskuikens). De hele groep was super geïnteresseerd en ze konden zich moeilijk voorstellen dat we zoveel dieren hebben. Aan het einde van de derde dag hebben alle deelnemers een officieel diploma van deelname  ontvangen. Het waren drie leuke, maar vooral ook intensieve dagen.

Ilse Verhoijsen
Relatiemanager ABN AMRO
Agrarisch ondernemer
Vice-voorzitter LAJK


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org