Directeur Kees Blokland ontvangt boek over Agriterra tijdens zijn afscheid

08-10-2021

Op donderdag 7 oktober nam Agriterra na bijna 25 jaar afscheid van haar oprichter Kees Blokland vanwege zijn pensionering. Speciaal voor dit afscheid is er een boek gemaakt met de titel ‘De kracht van verbeelding. Kees Blokland en Agriterra’. In dit boek worden de ontwikkelingsfasen van Agriterra beschreven, met aandacht voor de eigen benadering en voor wat er zich op dat moment in de wereld afpeelde.

Auteur Leo Klep sprak met Blokland zelf en met anderen die nauw betrokken waren bij de tot standkoming van Agriterra. Op de achterkant schrijft hij: ‘Met inhoudelijke assistentie vanuit de Nederlandse coöperaties en landbouworganisaties worden inmiddels miljoenen boeren en coöperaties in de wereld ondersteund met agrarische kennis en adviezen. Het succesverhaal van een eigenwijs man en een eigenwijze organisatie die de mondiale landbouwwereld wezenlijk beïnvloed heeft.’ 

Na het lezen van het boek wordt het de lezer duidelijk dat de aanpak van Agriterra anders is dan die van andere NGO’s. Een belangrijke ontwikkeling is dat Agriterra er sinds haar oprichting in 1997 erin geslaagd is om op een praktische en effectieve manier de  Nederlandse agrarische sector te verbinden aan de uitdagingen van collega boeren in ontwikkelingslanden. De transformatie naar adviesorganisatie, ingezet in 2010 en organisatiebreed doorgevoerd in 2015, vertaald in concrete advies- en trainingsdiensten, heeft de effectiviteit en impact van het werk van Agriterra aantoonbaar vergroot. Resultaten behaald in de afgelopen jaren hebben geleid tot een sterk en onderscheidend internationaal profiel van Agriterra als hands-on dienstverlener voor coöperaties met ambitie. 

Om dit alles te bereiken heb je lef en verbeelding nodig. Dat benadrukt ook Agnes van Ardenne, voormalig Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In het voorwoord schrijft ze: ‘Je moet maar het lef hebben. Om zo’n 25 jaar geleden een ontwikkelorganisatie voor boeren en boerinnen in de armste ontwikkelingsgebieden ter wereld op te zetten. Kees Blokland deed het. Met Agriterra. Juist in de tijd dat ontwikkelings-samenwerking onder hevige kritiek stond en de landbouw en voedselketens in ontwikkelings-landen niet direct het paradepaardje van de talloze ontwikkelingsorganisaties en rijkere donorlanden waren. Teveel afbreukrisico en reputatieverlies. Maar Kees deed het toch. In een recordtijd legde hij een vlies van boeren- en boerinnenorganisaties over de aardbol en bracht deze met elkaar in contact.’

In het boek zijn ook twaalf bijdrages opgenomen van personen die nauw hebben samengewerkt met Kees Blokland. Zij omschrijven hun band met Agriterra en hopen allen dat het bijzondere werk van Agriterra zal worden voortgezet in de toekomst. 
 De kracht van verbeelding. Kees Blokland en Agriterra
Auteur Leo Klep, 108 pagina’s, 2021

Noot voor de reactie: 
‘De kracht van verbeelding’ is niet te koop, maar op te vragen via agriterra@agriterra.org 
(zolang de voorraad strekt)

Het digitale bestand kunt u hier downloaden. 

 

 

 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org